<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=107403" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Близо 360 000 до�...

Израел тренира за “следващата война” – Covid-вариант, който атакува децата

12 Ноември 2021
0 1248

Израел тренира за “следващата война” – Covid-вариант, който атакува децата, пише Дневник.

Под ръководството на премиера Нафтали Бенет и високопоставени служители и съветници Израел проведе учение, в което симулира кризисна ситуация с вариант на Covid-19, който не реагира на ваксини и атакува предимно децата. Според властите това е хипотеза за “следващата война”. Основните изводи ще бъдат споделени следващата седмица с чуждестранни лидери като Борис Джонсън.

Командният център бе в правителствения бункер, който издържа на ядрена атака. Почти никой, включително прмиерът, не е бил запознат с подробности на сценария за въображаема 10-седмична криза, започваща около декемврийските празници.

Става дума за измислен щам “Омега”, който не реагира на ваксините, поставени тази година. Характерното е, че той разболява децата, които досега са общо взето пощадени от коронавируса. Предизвиква масовото им настаняване в болници и затваряне на училищата.

“Това, което научихме, е, че, ако се подготвяш за следващата война, а не за предишната, за следващата пандемия, а не за предишната, ще си по-добре подготвен. Основната поука е “Действай бързо и решително”, обясни Бенет за “Ройтерс”.

Като част от действията по време на учението, премиерът наредил всички деца да останат по домовете си, докато правителството затваря границите и комуникира с палестинските власти на Западния бряг, в Ивицата Газа и с Йордания.

Израел тренира за "следващата война" - Covid-вариант, който атакува децата

Израел: Случаите на заразени и тежко болни от Covid-19 намалява след трета доза ваксина

“За разлика от военните учения, тези са пандемия не са секретни. Напротив, искаме да споделим тази информация”, каза още Бенет.

Според него властите могат безсрочно да действат от подземния Национален център за управление, издигнат преди десетилетие. При администрацията на премиера Бенямин Нетаняху страната три пъти влиза в пълно блокиране на нормалната дейност. Сега Бенет твърди, че Израел излиза от вълната на делта варианта без локдаун. Той е показал, че с подходящо управление пандемията може да бъде победена.

В момента се отчитат около 500 нови случая на ден, докато преди два месеца бяха по няколко хиляди. В ход е масово ваксиниране (над 4 млн. души с приключен цикъл) при отворени училища и икономика.

“Най-плашеща е не сегашната ситуация, а тази, за която още не знаем. Както делта вариантът изведнъж помете всичко, може да се появят и други, по-смъртоносни, по-заразни и неподдаващи се на ваксини варианти”, обясни Бенет.

Затова днес е тренирано как реагират министерствата, готови ли са болниците за екстремен натиск и дали учените следят отблизо всеки вариант, който се появява.

Направена е оценка на готовността на системите на здравеопазването, правосъдието, икономиката, вътрешната сигурност, пътуванията и комуникациите, включително какви конкретни политики да се следват за събиранията на хора, карантиниране, публични събития, туризъм и др.

Израел тренира за “следващата война” – Covid-вариант, който атакува децата

Източник: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции