<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=158070" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Twitter на съд за...

Изтекоха лични данни на 235 милиона потребители на Twitter

06 Януари 2023
0 73

Изтекоха лични данни на 235 милиона потребители на Twitter.

База данни, съдържаща имейл адресите на 235 милиона потребители на Twitter, е попаднала в ръцете на хакери и се разпространява свободно, съобщава БНР.

Още в края на декември израелският експерт по компютърна сигурност Алон Гал е информирал за хакерската атака. Първоначално Гал е оценил броя на потребителските записи в базата данни на 400 милиона.

“Базата данни съдържа 235 милиона уникални потребителски акаунта с техните имейл адреси”, пише Гал на страницата на компанията си Hudson Rock в Twitter. Това е един от най-големите течове в историята, коментира експертът.

Австралийският експерт Трой Хънт е съгласен с тези оценки. Той е създател на уеб услугата Have I Been Pwned, която позволява на потребителите на интернет да проверяват дали личните им данни са изтекли в публичното пространство.

В четвъртък Twitter започна да предупреждава потребителите си за изтеклата база данни чрез Firefox Monitor – услуга, управлявана от Mozilla, американската компания, с която работи Трой Хънт.

Twitter на съд за неплатени наеми

Изтекоха лични данни на 235 милиона потребители на Twitter

Базата данни вероятно съдържа информация за потребителите от края на 2021 г., отбелязва Алон Гал. Твърди се, че уязвимост в софтуерния код на Twitter е позволила на хакерите да получат достъп до данните. Тя е била установена и отстранена преди година, съобщиха представители на социалната мрежа през август 2022 г.

Според Гал изтичането на информация ще доведе до “голям брой хакерски атаки, целенасочени фишинг атаки и doxxing”. Това е публикуване на лични данни на известни потребители.

Атакуващите се интересуват предимно от популярни потребители и знаменитости, политици и активисти. Също акаунти и трансакции в криптовалути, както и акаунти с красиви уникални псевдоними, които могат да бъдат продадени.

Базата данни, която се разпространява в момента, не съдържа телефонни номера, свързани с акаунтите. Гал обаче предупреждава, че може да има друга, която освен пощенските адреси на потребителите включва и техните телефонни номера.

Европейският съюз заплаши Twitter със забрана

През юли хакери започнаха да продават база данни с телефонни номера, имейл адреси и имена на акаунти на 5,4 милиона потребители на Twitter. Във връзка с това ЕС започна разследване на нарушение на европейските разпоредби за защита на личните данни. Компанията може да бъде глобена с голяма сума, ако се установи, че е пренебрегнала осигуряването на сигурността на данните на потребителите.

Изтекоха лични данни на 235 милиона потребители на Twitter

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции