<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=121328" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Как премина н...

Как буквата Z стана символ на войната за Русия?

08 Март 2022
0 2317

Как буквата Z стана символ на войната за Русия?

С началото на руската инвазия в Украйна, танкове и друга военна техника на силите на Русия започнаха да носят мистериозното означение. Британският The Guardian припомня, че буквата отсъства от руската азбука. Въпреки това, изглежда тя се е вплела в по-широкия руски дневен ред. Из Русия са забелязани автомобили, изрисувани със символа, а бизнесът също го използва.

Какво означава буквата Z?

Символът беше забелязан за първи път през февруари върху руски танкове, движещи се в Донецката област в Украйна.

Как буквата Z стана символ на войната за Русия?

Някои тълкуват „Z“ като съкратено от „за победи“. Други пък предполагат, че „Z” е съкращение от „запад” и е предназначено да обозначава насочена към запад пехота.

Други вярват, че обозначението върху бойните машини цели да бъдат разграничени от украинските сили и по този начин да се избегне “приятелски огън”.

Как Z се превърна в символ на войната за Русия?

През последните две седмици от знак, изписван върху руските военни машини, Z се превърна в публична подкрепа за руската инвазия в Украйна.

Още на третия ден близката до властта в Кремъл медия RT пусна мърчандайз тениски и суитшърти в подкрепа на руските войски. От този момент нататък безброй флашмобове и акции на подкрепа наводниха социалните мрежи от различни краища на страната. Дрехи, автомобили, дори фасади на жилищни блокове бяха изрисувани със символа.

Как буквата Z стана символ на войната за Русия?

Ползването му премина границите на Руската федерация и​ преди дни няколко хиляди души се събраха в Белград, Сърбия, под знака, за да изразят подкрепата си към руския президент Владимир Путин и инвазията в Украйна. В проявата си сърбите видяха възможност още един път да изразят враждебното си отношение към НАТО.

Как руското общество реагира на символа?

Русия има история на популяризиране на определени знаци и символи, за да събере подкрепа за своите военни. По време на анексирането на Крим от страната, властите на страната силно насърчаваха използването на оранжевите и черни ленти на Свети Георги. Лентата сега се радва на широка популярност в Русия като начин да се покаже обществена подкрепа за руското правителство и военните.

Как буквата Z стана символ на войната за Русия?
Twitter

В неделя руският гимнастик Иван Куляк се появи на церемония по връчването на медалите с буквата „Z” на екипа му. Международната федерация по гимнастика призова Фондацията за етика на гимнастиката да разследва действията на Куляк.

Как буквата Z стана символ на войната за Русия?

Източник: The Guardian

Видео и снимки: Twitter

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции