<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=141105" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Средната раб...

Как Държавната петролна компания няма дейност, но плаща заплати вече две години?

15 Август 2022
0 506

Как Държавната петролна компания няма дейност, но плаща заплати вече две години? Отговор търси в.Сега.

Създаденото от третото правителство на Бойко Борисов държавно предприятие щеше да поеме съхраняването на горива и строенето на държавни бензиностанции. То бе нарочено за закриване още при първия служебен кабинет през 2021-ва. Вече втора година обаче изпълнителната власт не се справя със задачата да прекрати компанията. Така тя съществува основно за да усвоява бюджет за заплати.

Първото решение за закриване е взето от правителството на Кирил Петков в края на декември 2021 г.

Тогава кабинетът разпореди предприемането на мерки в редица администрации, с оглед на новата структура на властта и постигнатите договорености в коалиционното споразумение. В точка 1.13 на решението се казва „закрива Държавно предприятие „Държавна петролна компания“.

Това обаче се оказа невъзможно за изпълнение, защото тя е създадена със закон – за държавните резерви, и закриването ѝ изисква законодателни промени. При обсъждането на проектобюджета за 2022 г. в икономическа комисия в Народното събрание на 8 февруари, вицепремиерът и икономически министър Корнелия Нинова увери, че решението за закриване е безспорно и съвсем скоро ще внесат законопроект.

Такъв бе внесен в парламента едва на 23 май. Но не е успял да стигне дори до първо четене в зала.

Както стана ясно тези дни, изпълнителната власт не е проследила докъде е стигнал законопроектът и за втори път прие решение за закриване на компанията. Но то отново не може да се изпълни.

Как Държавната петролна компания няма дейност, но плаща заплати вече две години?

Кабинетът “Петков” закри Държавната петролна компания в последния момент

На 1 август отиващото си правителство повторно се произнесе държавното предприятие да бъде закрит.

Но тъй като това не може да стане без действащ парламент, сега служебният министър ще се опитва да оползотвори компанията по някакъв начин. Той щял да поръча анализ доколко тя може да помогне за кризисната ситуация с цените на горивата.

Нова идея за развитие

“Анализът трябва да покаже дали ДПК може да помогне по някакъв начин за намаляването на цените на горивата в тежките дни, които очакват хората и бизнеса”, обясни министърът на икономиката Никола Стоянов. От последвали обяснения стана ясно, че държавата мисли да използва компанията като агент на едро на пазара на горива. Така да се опита да повлияе конкурентно на цените.

Не е ясно доколко реализируемо е това. Компанията трябваше да поеме от държавния резерв складовите бази за съхранение на запаси с горива, но нямаше лиценз за складодържател и започнаха протяжни спорове с резерва може ли да се прехвърлят базите. И към момента няма данни за издаден лиценз в регистъра на агенция “Митници”. Петролната компания трябваше да влезе и като съвложител по обществени поръчки на резерва, свързани с горива. И за това няма данни да се е случило. Последните поръчки за закупуване на горива за резерва се обявяват от “Митници”, а не от петролната компания.  

Проверка в регистъра за публичните предприятия показва, че ДПП не е внасяла отчет след второто тримесечие на миналата година. Към полугодието компанията декларира само разходи, основно за заплати. За тази година в бюджета има заложен трансфер към нея от 815 000 лв. Справка във фирмените регистри показва, че от май 2021 г. насам в предприятието работят малко над 30 души.

Самото създаване на компанията бе силно критикувано – както заради липсата на целесъобразност от изграждане на държавни бензиностанции, така и заради многото въпросителни около местенето на държавните резерви с горива. В малкото месеци, в които предприятието живееше с идеята, че ще поеме резерва, се стигна до истински сблъсък с държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ заради спор кой кога трябва да си извади лиценз за складодържател.

Как Държавната петролна компания няма дейност, но плаща заплати вече две години?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции