<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=114522" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Какви са възм...

Какво трябва да знаете, ако си поставяте бустерна доза от ваксината на Jansen?

11 Януари 2022
0 4488

Какво е важно да знаят гражданите, желаещи да си поставят бустерна доза от ваксината на Janssen срещу Covid-19? Отговорът дава Министерството на здравеопазването с пост във Facebook.

Бустерна доза от ваксината на Janssen срещу Covid-19 може да бъде приложена 2 месеца след първа ваксинация със същата ваксина. Тя може да се постави и след завършван ваксинационен курс срещу Covid-19 с иРНК ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna. В тези случаи интервалът за прилагане на бустерната доза е 3 месеца.

Разрешиха бустерната доза на Jansen в България

В Регистъра за ваксинация срещу Covid-19 вече е създадена функционалността, която позволява въвеждането на поставена бустерна доза от ваксината на Janssen. Това означава, че гражданите получават своя Европейски цифров Covid сертификат веднага след ваксинация.

Какво трябва да знаете, ако си поставяте бустерна доза от ваксината на Jansen?

Припомняме, че иРНК ваксина (на производителя Pfizer/BioNTech или на Moderna) може да се поставя като бустерна доза след завършен ваксинационен курс с иРНК или с векторна ваксина (на AstraZeneca или на Janssen) не по-рано от 3 месеца след завършения ваксинационен курс.

Министерството на здравеопазването и Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката препоръчват преболедувалите Covid-19 да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата. При лица, заболели от Covid-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 3 месецa след потвърждаване на диагнозата.

Д-р Мими Виткова: Българите не са антиваксъри, страхуват се и четат фалшиви новини (видео)

Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и летален край.

Какво трябва да знаете, ако си поставяте бустерна доза от ваксината на Jansen?

Източник: Facebook

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции