<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=163362" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Спор за "подх...

Македонският клуб в Благоевград е потрошен от общински служители

08 Февруари 2023
0 211

Македонският клуб в Благоевград е потрошен от общински служители, предава в. “Сега”.

Двама служители на Общинско предприятие “Озеленяване” и техните съпруги са задържани за нападението срещу Македонския културен клуб „Никола Вапцаров“ в Благоевград.

Кметът на града Илко Стоянов заяви, че те “ще бъдат наказани с абсолютно същото наказание, с което ще бъдат наказани митничари, гранични полицаи и други служители в Р Северна Македония, които предизвикаха психическо и физическо насилие над множество българи”.

Витрините на клуба бяха изпочупени часове след честванията на годишнината от раждането на Гоце Делчев на 4 февруари. “В края на краищата провокацията, която се целеше, беше постигната с помощта на политиците от Северна Македония. В помещението няма никакъв живот и бяхме забравили, че съществува. След вчерашните събития последва реакция.” Тоза заяви тогава Илко Стоянов, след като през деня българи не бяха допуснати в Северна Македония. 

Счупиха прозореца на македонския клуб в Благоевград

Македонският клуб в Благоевград е потрошен от общински служители
Снимка: Facebook Илко Стоянов

Стоянов коментира, че съдът е компетентният орган, който може да се произнесе по наказателната част на деянието. От друга страна, той като работодател на двамата служители, може да се произнесе единствено по Кодекса на труда.

“В момента, в който бъдат уволнени служителите в Северна Македония, причинили тормоз над българските граждани, аз незабавно ще уволня служителите на ОП “Озеленяване” към Община Благоевград”, подчерта Стоянов.

Македонските гранични полицаи и митничари, които държаха часове наред десетки българи, тръгнали да се поклонят на гроба на Гоце в Скопие, получиха похвала от държавното ръководство в Скопие. 

Председателят на Македонския културен клуб Атанас Мазнев е възмутен от становището на кмета Илко Стоянов

Публикуваме неговото становище без редакторска намеса:

“Деянието е извършено на територията на Благоевград и очаквано кмета г-н И. Стоянов взе отношение, при което то изненадващо не съдържаше нищо осъдително за рушителите на градско имущество. Той намери думи за укор само към нас и ни охарактеризира като успели провокатори. Ние сме любопитни в следващо свое интервю градоначалника да доразвие това свое твърдение като посочи и своите основания, защото казаното от него достига до неговите предстоящи избиратели от Благоевград, които вече калкулират мотиви за изборите.

А става въпрос за трето нападение върху клуба: при първите две се отнасяше за посегателство върху специалните надписи на клуба. Пренебрегнахме ги като незлобливи закачки. Беше въпрос на толерантност по разум от наша страна.

Три дни по късно рекапитулацията на събитието: държавната власт от горе до долу, все още не намира основание да се позиционира спрямо един пределно ясен случай на насилие, на разрушение, на нецивилизовано поведение.” Това коментира председателят на клуба.

Македонският клуб в Благоевград е потрошен от общински служители

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции