<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=160636" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нова вълна от...

Македонският президент иска да забрани влизането в Македония на български политици и евродепутат (видео)

24 Януари 2023
0 442

Македонският президент Стево Пендаровски иска да забрани влизането в Македония на български политици и евродепутат, съобщава NOVA.

Късно снощи за пореден път тонът между Република Северна Македония и България се изостри. След Съвет по сигурността, президентът на РСМ Стево Пендаровски обяви, че ще предложи на правителството да въведе забрана за влизане в страната на един евродепутат от България и още няколко български граждани – политици, заради действията, които предприемат срещу Скопие. Поводът са честванията на Гоце Делчев на 4 февруари в македонската столица.

Македонският президент иска да забрани влизането в Македония на български политици и евродепутат (видео)

Искането е на президента на Северна Македония Стево Пендаровски, който настоява правителството да не допуска в страната българи, които са имали действия срещу страната му. Предложението му е съгласно закона за чужденците “да бъде забранено влизане в страната на един евродепутат от България и на няколко други лица от България заради предишни и продължаващи техни действия против” Северна Македония. Законовите условия за налагане на такава мярка са “заплаха за обществения ред, заплаха за националната сигурност или заплаха за международните отношения на Република Северна Македония”. Това става ясно от видео на президента, публикувано в страницата му във Facebook.

Мерките са по повод 4 февруари, когато в Скопие ще бъдат отбелязани 151 години от рождението на Гоце Делчев.

Президентът предлага от границата до събитието достъп да имат само хора, които идват да се поклонят на Гоце Делчев. “Но не и тези, които имат за цел да унижават македонския народ”.

Пендаровски посочва, че в България има структури, които са активирани след приемането на преговорната рамка през юли. Мобилизирани са и логистично, и финансово, за да подкрепят пристигането на голяма група хора от България на 4 февруари.

Президентът на Северна Македония не посочва имената на българските граждани, които е предложил да не бъдат допускани в страната. Уточнява обаче, че част от “структурите от България, които са активирани”, са свързани с руската разузнавателна служба.

Според всички оценки това ще бъде събитие с висок риск за сигурността. Институциите няма да бъдат само неми свидетели на случващото се, заявява президентът.

„Македония не ви е неприятел, но тази държава има закони, достойнство и когато тези граници бъдат преминати, ние ще реагираме, за да се защитим“, допълва Стево Пендаровски.

Оперираха нападнатия в Охрид българин Християн Пендиков (видео)

Македонският президент иска да забрани влизането в Македония на български политици и евродепутат (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции