<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=129583" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Елеонора нон...

Мариупол е вече руски. Стотици украински бойци напускат града

17 Май 2022
1 14857

Мариупол е вече руски. Стотици украински бойци напускат града.

В нощта на 17 май Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна обяви провеждането на “спасителна операция” на военните от завода “Азовстал” в Мариупол. С това формално градът се предава в ръцете на руската армия, пише Дневник.

53 души с тежки наранявания са откарани в болницата в Новоазовск, а други 211 са откарани в Еленовка. Двете населени места се контролират от самопровъзгласилата се Донецка народна република. Оттам те ще бъдат изпратени в Украйна “чрез процедура за обмен”. Представители на руските власти все още не са коментирали информацията за предстоящата размяна.

“Последни дни или часове” за украинските сили в Мариупол (видео)

“Гарнизонът на Мариупол изпълни своята бойна задача. Върховното военно командване издаде заповед до командирите на поделенията, намиращи се в “Азовстал” да спасят живота на личния състав. (…) Продължават мерките за спасяване на защитниците, които са на територията на “Азовстал”, се казва в съобщението на Генералния щаб.

Мисията на защитниците на “Азовстал”

Късно следобед в понеделник полк “Азов” публикува изявление, в което се казва, че “защитниците на Мариупол са изпълнявали заповеди” през цялата война, привличайки към себе си “превъзхождащи ни вражески сили” и позволявайки на украинската армия да се прегрупира, да получи оръжия от партньори и да обучи повече персонал. Сега, “за да спаси животи, целият мариуполски гарнизон изпълнява одобреното решение на висшето военно командване и се надява на подкрепата на украинския народ”. Към този момент не беше ясно за какво решение става дума.

Мариупол е вече руски. Стотици украински бойци напускат града

По-рано бойците на “Азов” заявиха, че изпълняват заповед да държат отбраната и затова не могат да се предадат.

Путин отмени щурма на завода “Азовстал” край Мариупол

Освобождаването на хора в завод “Азовстал” е една от ключовите теми през последните няколко седмици. Президентът Володимир Зеленски каза, че избиването на украински войници в Мариупол “ще сложи край” на мирните преговори с Русия.

Мариупол е вече руски. Стотици украински бойци напускат града
iStock

Началото на евакуацията най-вероятно слага край на най-продължителната и кръвопролитна битка във войната в Украйна досега. Това е и значително поражение за Украйна, след като градът с половин милион жители е в руини, а жертвите от почти 3 месеца непрекъснати бомбардировки са вероятно десетки хиляди.

“Защитниците на Мариупол са героите на нашето време”, се казва в изялението на украинския Генщаб.

Мариупол е вече руски. Стотици украински бойци напускат града

Източник: Дневник

Видео: FB

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции