<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=106703" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Близо 90% от уч...

Министър Денков: Малките ученици, които ще се върнат в училище, трябва да носят маски (видео)

07 Ноември 2021
0 3625

Децата, които се върнат в училище, ще трябва да носят маски в класната стая. Това заяви на брифинг образователният министър Николай Денков, цитиран от NOVA.

Министър Денков: Малките ученици, които ще се върнат в училище, трябва да носят маски
снимка Дойче веле

Днес пристигна първата пратка с щадящи тестове за Covid-19 за ученици от I до IV клас децата  в училище.

„Раздадени са вече тестовете на девет области. Днес ще бъде извършена доставка в областите Добрич и София”, заяви директорът на Националния логистичен център на БЧК в село Лозен Огнян Иванов. Той уточни че БЧК предоставя складовата база за съхранение на тестовете.

В понеделник ще стане ясно какъв процент от родителите са съгласни децата им да бъдат тествани, за да могат да се върнат в класните стаи.

Близо 90% от учителите отказват да правят тестове на малките ученици

“Със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова е създадена организация БЧК логистично да подпомогне Министерството на образованието. В понеделник сутринта ще започне раздаването на тестовете в 24 района. До 11.00 часа би трябвало всички тестове да бъдат раздадени”, заяви директорът на дирекция “Аварийна помощ и превенция” към Столичната община Красимир Димитров. 

Министър Николай Денков подчерта, че тестовете са най-щадящият начин, по който децата могат да се завърнат в училище. 

Учителите без зелен сертификат също ще се тестват по два пъти седмично

“Тестването ще продължи дотогава, докато е висока заболеваемостта в страната. В последната заповед на МЗ е дадена граница от 250 заболели на 100 хилди души в съответната област”, посочи той.

И допълни, че броят на поръчаните тестове трябва да стигне поне за месец. 

Министър Денков: Преболедувалите и ваксинираните деца няма да бъдат тествани

“Учителите сами няма да се справят с тази ситуация. Те имат нужда от родителите, за да стане по-бързо и качествено самото тестване”, подчерта министърът.

В понеделник сутринта ще бъде издадена заповедта, в която са описани всички стъпки по тестването на най-малките ученици. 

Министър Денков: Малките ученици, които ще се върнат в училище, трябва да носят маски

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Yan Chi

    09 Ноември 2021

    Начи, аз преброих само от това интервю осем души без парцали на устата, пък той иска в училището децата да кара!? В класа на дъщеря ми са 7 деца! Както е тръгнало няма да стъпим изобщо с тези уж щадящи тестове, с измислени резултати и парцали на устите. След положителен фалшив резултат следва писиар ръчкане в нослето. Това родителите не го ли прочетоха? Задължително. Който също е фалшив. Откривал вирус, ама вирусът не е изолиран никъде по света. Събудете се бе, хора.

Реакции