<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=117868" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Над 550 души из...

Министър Сандов: Мръсният въздух е сред причините за високата смъртност от Covid-19 (видео)

07 Февруари 2022
0 494

Министър Сандов: Мръсният въздух е сред причините за високата смъртност от Covid-19 – това съобщи екоминистърът в ефира на bTV.

„Благодарение на мръсния въздух имаме и много висока смъртност от COVID. Tози мръсен въздух води между 8000 и 18 000 загубени преждевременно животи. Когато имаме пандемия с вирус, който засяга основно белите ни дробове, това води да една допълнителна смъртност, много по-висока“. Това посочи той в предаването „120 минути“.

Веднъж вече бяхме осъдени през 2017 г., припомни той. „Съдът в Люксембург отсъди, че България не прави нищо, за да реши този проблем. Пет години по-късно България още не е решила този проблем. Затова има второ дело, на базата на първото, че страната ни не предоставя здравословна среда на българските граждани“, отбеляза министърът.

По думите му се очаква скоро да има решение на съда в Люксембург, който не може втори път да направи установително решение.

„Вторият път съдът започва да налага санкции. Санкциите са от деня, в който се е произнесъл за първи път от 2017 г. до деня на следващото произнасяне. Те в най-минималната си част биха били 10 млн. лева, след което има ежедневни санкции до предотвратяване на проблема.

„Не само ще плащаме с нашето здраве, че дишаме мръсен въздух, но ще плащаме и с данъците си“, каза още министър Сандов.

Министър Сандов: Мръсният въздух е сред причините за високата смъртност от Covid-19 (видео)

Сандов: Има опасност да плащаме по 20 млн. лв. годишно заради мръсния въздух (видео)

Именно наследството от наказателни процедури на ЕК той определи като най-тежкото.

„България е допуснала много нарушения и не се справя с управлението на политиките за околна среда. Наказателните процедури бяха 16, но станаха 17, защото ни догони още една, която влезе в сила заради липса на приложение и нормативна база за неорганизираните източници на шум“, обясни Борислав Сандов.

„Другото шокиращо нещо, което заварих е, че още от първия програмен период от 2007 – 2014 година, България в сектор „Околно среда“, е допуснала харчове, които не може да обясни в последствие. Те са на стойност 116 милиона, ние все още дължим тези пари на ЕК“, посочи министърът. 

Министър Сандов: Мръсният въздух е сред причините за високата смъртност от Covid-19

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции