<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=147049" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Жената на Бер...

Над 200 пилотни кита загинаха в Нова Зеландия (снимки)

08 Октомври 2022
0 387

Около 250 пилотни кита загинаха в Нова Зеландия. Бозайниците са заседнали на брега на един от отдалечените острови Чатъм.

Те са заседнали в петък в северозападната част на острова, съобщи агенцията за опазване на Нова Зеландия. Оцелелите китове са били евтаназирани, за да не продължават да се мъчат, понеже не е имало как да бъдат спасени.

Уникални кадри на гърбати китове, които ловят риба с мехурчета (видео и снимки)

„Всички заседнали пилотски китове вече са мъртви и телата им ще бъдат оставени да се разлагат естествено на място“, заявиха от агенцията.

За първи път: Записаха песента на един от най-редките китове на планетата (видео)

И преди е имало подобни случаи на този и околните острови. През 1918 г. е било най-голямото подобно засядане. Тогава са загинали около 1000 кита. Не е необичайно малка група китове да заседнат на брега, не повече от 50. Пилотските китове са много общителни и учените смятат, че често следват онези, които са поели в грешна посока и към опасност. Водите около островите са пълни с акули, което прави връщането още по-трудно.

Преди по-малко от месец почти 200 кита загинаха на плаж в Тасмания. Държавните служби за опазване на дивата природа са успели да спасят 44, като са ги върнали във водата.

Все още няма точно обяснения защо тези масови засядания се случват.

Над 200 пилотни кита загинаха в Нова Зеландия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции