<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=122296" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ген. Атанасов...

Напук на войната: Украйна ще участва в “Евровизия” (видео)

16 Март 2022
0 292

Организаторите на “Евровизия” съобщиха, че Украйна окончателно е потвърдила участието си в тазгодишното състезание, информира “Сега”. Събитието ще се състои от 10 до 14 май в Торино, Италия.

Украинската делегация е изпратила всички необходими материали навреме, каза изпълнителният продуцент на конкурса Симона Марторели. “Това е абсолютно възхитително предвид ситуацията”, коментира тя.

Страната ще бъде представена от “Оркестър Калуш” с песента “Стефания”. Тя включва традиционна украинска музика и репликата: “Винаги ще намеря пътя си у дома, дори ако всички пътища са разрушени”.

Изпълнителите ще се опитат да запишат “резервно видео”, изисквано от всички участници в конкурса, в случай че не могат да присъстват и да пеят на живо. Но докато големият финал наближи, музикантите имат по-неотложни задачи.

Фронтменът Олех Псюк е заменил сцената с доброволческа група от двадесет души, която доставя лекарства и подпомага бягащи от войната. Друг от членовете на “Оркестър Калуш” служи в териториална група за защита.

Преди дни букмейкърите от OddsChecker определиха групата като фаворит за победител в тазгодишното издание на песенния конкурс “Евровизия”, но Псюк не е готов да празнува. “Не мога да се радвам, докато се тревожа за любимите си хора. Войната ни раздели с приятелката ми. Тя е на 300 километра от мен”, каза той пред Reuters. “Тя е в бункер, докато аз съм тук и сирените за въздушна тревога звучат постоянно”.

Членовете на групата репетират отделно, но планират скоро да се срещнат в Лвов, за да усъвършенстват парчето “Стефания”.

“Без значение при какви обстоятелства ще отидем на “Евровизия”, ще се опитам да съм полезен на Украйна.

Дори и войната да свърши в най-близко бъдеще, няма да е лесно, защото ще ни е нужно доста време, за да се възстановим. Страната е в руини”, казва Псюк.

Първоначално Украйна трябваше да бъде представена на международния конкурс от Алина Паш. Тя обаче се отказа от участието си в средата на февруари, след като стана обект на заплахи в интернет и бе заподозряна, че е представила подправен документ за пътуване в Крим през 2015 г.

Украйна сменя представителя си на “Евровизия” заради визита в Крим (видео

На 22 февруари стана ясно, че нейното място ще бъде заето от “Оркестър Калуш”. На 25 февруари – ден след началото на руската инвазия в Украйна, изпълнителният съвет на “Евровизия” реши да изключи Русия от тазгодишното състезание.

Напук на войната: Украйна ще участва в “Евровизия”

Източник: “Сега”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции