<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=110721" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кои звезди от...

Вероятно Covid ваксините ще трябва да бъдат модифицирани заради Омикрон, предупреждава СЗО

04 Декември 2021
0 449

Световната здравна организация препоръча на производителите на ваксини да се подготвят за модификация на препаратите си срещу варианта Омикрон, предава БНР. Случаи на новия вариант бяха засечени в няколко американски щати, повечето страни в Европа и Австралия.

Анализът на данните все още не е окончателен, но отговаря на притесненията изказани от вирусолозите относно множеството мутации на варианта.

Учени: Омикрон е с по-кратък инкубационен период

Най-вероятно Covid ваксините ще трябва да бъдат модифицирани заради Омикрон, предупреждава СЗО

“Силно препоръчително е производителите на ваксини да започнат да планират модификации на ваксините си, на съществуващите ваксини. Би било добре да не чакат последния предупредителен сигнал”. Това заяви говорителят на организацията Кристиян Линдмайер.

Засега няма данни Омикрон да е предизвикал смъртни случаи, отбеляза той, но призова и държавите по света да увеличат капацитета на здравеопазването си и да ваксинират населението си.

Изпълнителният директор на германската компания “Байонтех” (BioNTech) Угур Шахин коментира, че компанията може много бързо да преработи препарата си, така че да противодейства на варианта Омикрон.

“Новите варианти се появяват в рамките на няколко седмици или месеци. Ако разработим нова ваксина, не можем да предотвратим първата вълна на инфекции, защото са ни необходими около 100 дни да преработим ваксината и да я разпространим”, заяви Шахин.

Експерти смятат, че Омикрон е по-заразен от останалите варианти. Засега обаче няма данни да е предизвикал смъртни случаи, сочат наблюденията на СЗО.

Най-вероятно ще трябва да бъдат модифицирани Covid ваксините заради варианта Омикрон, предупреждава СЗО

Източник: БНР

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции