<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=162658" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: И петият служ...

Не 12, а 87 милиона ще струват новите избори

03 Февруари 2023
0 106

Не 12, а 87 милиона ще струват новите избори, съобщиха от Министерски съвет.

И по-конкретно – 87,7 млн. лева е сумата, която министрите от служебния кабинет „Донев-2” приеха за изборите на 2 април 2023 г., само часове, след като бяха назначени.

12 милиона лева ще ни струват поредните избори (видео)

Разходите и трансферите по подготовката и произвеждането на изборите обхващат дейностите, свързани с изборния процес.

Правителството има готовност да осигури допълнително необходимите средства при сключване на договори за логистика и техническа поддръжка на специализираните устройства за електронно машинно гласуване. А също и за други материали и съпътстващи дейности за обезпечаване на изборния процес.

От служебния кабинет изтъкват, че няма приет държавен бюджет за 2023 г.

Не 12, а 87 милиона ще струват новите избори
Снимка: МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ 

В тези условия финансирането на разходите за план-сметката ще става по реда на Закона за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. Там е предвидена изрична възможност Министерският съвет да одобрява финансиране за подготовката и произвеждането на избори, съгласно Изборния кодекс.

На днешното си заседание министрите приеха и решение за подготовката и произвеждането на изборите за Народно събрание. В началото на заседанието премиерът Гълъб Донев обяви, че вътрешният министър Иван Демерджиев ще отговаря за организацията и изпълнението на дейностите от компетентността на МВР за подготовката и произвеждането на изборите.

Финансовият министърът ще внесе в Министерския съвет проект на тарифа за заплащане на предизборните послания в обществените радио и телевизия от партиите, коалициите и инициативните комитети.  

Регионалният министър отговаря за организацията на вота в чужбина. Правосъдният министър организира гласуването в затвора. Министърът на електронното управление ще организира дейността по техническото осигуряване на видеонаблюдението и видеозаснемането по чл. 57, ал. 1, т. 34 от Изборния кодекс.

Вицепремиерът по сигурността и вътрешен министър, външният министър, регионалният министър, здравният, правосъдният и министърът на електронното управление информират премиера за подготовката на изборите до обявяването на изборните резултати. Кабинетът също така възлага на министъра на правосъдието да издава наказателните постановления по Изборния кодекс.

Не 12, а 87 милиона ще струват новите избори.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции