<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=129610" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия възраж...

Невзрачно късче земя: какво има на Змийския остров и защо е толкова важен?

17 Май 2022
0 8534

Биле е напълно откъснато от света. Това е единственото селище на Змийския остров – малка ивица земя в Черно море с размери 600 на 600 метра. Произходът на името не е известен – там змии няма. Знае се само, че според официалните данни островът е обитаван едва от 2007 година, без обаче да е ясно колко точно са неговите жители. А според гръцката митология на този остров е бил погребан Ахил, четем в материал на Дойче веле.

Днес най-голямата забележителност е фарът, издигнат преди близо 200 години. Иначе най-важната постройка е станцията за мобилни връзки, която свързва хората тук с външния свят.

Краят на усамотението

Путин обяви военна операция в Донбас (видео)

24 февруари 2022 година носи рязка промяна и в Биле. Руските войски навлизат в Украйна, като завземат и Змийския остров, който се намира на 200 километра от Крим и на около 500 километра от Донбас. Селището е почти напълно разрушено, 13-те стационирани там украински граничари са пленени. Световна популярност получи паметната фраза, отправена към агресора от един от разположените на острова войници: “Руски кораб, върви на м…..а си”. Тази реплика се превърна в синоним на украинската съпротива, посветена ѝ беше дори пощенска марка.

Невзрачно късче земя: какво има на Змийския остров и защо е толкова важен?
Reuters

Оттогава насам островът е под контрола на руснаците, но в момента за него отново се водят тежки битки. Преди броени дни украинските военни съобщиха, че са потопили руски десантен катер край бреговете му. Ударен и сериозно повреден е бил и руският кораб за тилово осигуряване “Всеволод Бобров”, който е бил на път към острова. След поразяването на катера украинският министър на отбраната Олексий Резников написа иронично в Twitter: “Традиционният парад на руския флот за 9 май ще се проведе тази година край Змийския остров, на дъното на морето”.

Русия се хвали с бойна техника, която не може да използва при война

Стратегическото значение на Змийския остров
Невзрачно късче земя: какво има на Змийския остров и защо е толкова важен?

Колкото и незначителен да изглежда, от самото начало островът има важно стратегическо значение и за двете страни. От една страна в Черно море няма много острови. От друга – Змийският остров, който е на около 200 километра южно от Одеса, предлага възможност за контрол на цялото мореплаване около най-големия украински пристанищен град. Завземайки острова, Русия би била в състояние да блокира целия износ на стоки от пристанището на Одеса. Включително на милионите тонове жито, които вече се налага да се превозват много по-трудно по суша.

“Перлата на Черно море”: защо Одеса е толкова важна

Черноморските страни отдавна са наясно със стратегическото значение на острова, който е превърнат във военна база още по съветско време. Змийският остров разполага с хеликоптерна площадка, както и с кейове, на които могат да акостират и големи военни кораби. Смята се освен това, че там има складове за муниции и гориво, радарни инсталации и ракетни установки, някои от които са там още от времето на СССР. Тази данни обаче няма как да бъдат проверени от независими източници, тъй като в продължение на десетилетия островът е затворена военна зона и не бе достъпен и преди избухването на войната в Украйна.

До 1948 година островът принадлежи на Румъния

Едва след това влиза в състава на Съветския съюз. Оттогава насам за него спорят първо Румъния и СССР. А след това Румъния и Украйна. Както в много други подобни случаи, в споровете става дума и за природни богатства.

Невзрачно късче земя: какво има на Змийския остров и защо е толкова важен?

През 2007 година Украйна решава да изгради на необитаемия дотогава остров селището Биле, за да подчертае териториалните си претенции. А фактът, че островът стана една от първите мишени на руските атаки след началото на войната, е допълнителен аргумент за стратегическото му значение.

Плановете на Русия

По сведения на британските тайни служби сега Москва се опитва да укрепи военното си присъствие на острова с крилати ракети и със стратегическа противовъздушна отбрана. Вероятно се планира и строителството на писта за бойни самолети. През последните десетина дни украинската армия се опита да предотврати укрепването на острова с цяла серия нападения с дронове и ракети.

Няма никаква гаранция, че украинските военни ще успеят да си върнат острова. Но не може и да се смята, че битките за него ще бъдат прекратени. Киев иска на всяка цена да предотврати превръщането на острова с гроба на Ахил в ахилесова пета на украинската отбрана.

Невзрачно късче земя: какво има на Змийския остров и защо е толкова важен?

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции