<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=132500" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Повдигат обв...

Нов случай на агресия над медици в Самоков (видео)

06 Юни 2022
0 951

Нов случай на агресия над медици в Самоков само ден след нападението в Центъра за спешна помощ, предава NOVA.

Местната власт, лекари, полиция и ромски медиатори се събраха на спешна среща след случая. Предложението на медиците е жива, въоръжена охрана, която да предотвратява всеки опит за агресия.

При поредния случай медици отново се оказаха обект на агресия от роднини на пациент, според които не му било обърнато внимание достатъчно бързо.

Близки на починал пациент атакуваха спешното в Самоков, лекарите са в шок (видео)

Нов случай на агресия над медици в Самоков (видео)

Ето какво разказва д-р Ивалина Трендафилова – началник на Филиала на ЦСМП – Самоков.

„Екипът е бил зает. Близките на пациентката са дошли на място и са се държали агресивно с медицинската сестра и парамедичката. В крайна сметка, след като лекарят се е освободил от предния адрес и след като му е подаден този адрес за посещение, се оказва, че той няма да отиде на него, защото близките са докарали пациентката в спешното”.

Жената не е била в животозастрашаващо състояние, показал прегледът на място. Приета е в нервно отделение с диагноза световъртеж, допълни лекарят.

Оказала се и неосигурена, а лекарите напомнят, че Центърът за спешна медицинска помощ не е Спешно отделение към съответната болница.

„Нашата функция, като спешни медици, е да осигурим бърз, приоритетен транспорт до най-близкото адекватно лечебно заведение с ниво на компетентност. Тоест, ние сме една медицина на колела, която трябва да реанимира и да транспортира до съответните места”, обясни д-р Трендафилова.

Повдигат обвинения на нападателите на лекари в болницата в Самоков (видео)

Нов случай на агресия над медици в Самоков (видео)
Заради все по-честите случаи на агресия, трима души от филиала са поискали да напуснат.

Нападнатият в събота вечерта д-р Любомир Ал – Хакак, е в болничен. А двамата братя, обвинени за нанасяне на лека телесна повреда и хулиганство, поискаха чрез адвоката си да се извинят.

От Българския лекарски съюз също настояват за повече защита на медиците. Ако подалите заявление за напускане не променят решението си, работата на Спешния център ще стане почти невъзможна, признават медиците.

Здравният министър Асена Сербезова заяви, че ще настоява за бързи производства и ефективни присъди за агресия срещу лекари. Според нея острите позиции не са достатъчни.

“Агресията над медици трябва незабавно да бъде преустановена. Неразбираемо е в едно развито общество да има лекари, барикадирани зад врати, за да се бранят от нападения. Неразбираемо е да виждаме разочарованието в очите на медици, които са направили всичко по силите си, за да спасят човешки живот, а отплатата, която получават за труда си, да е юмруци. Неприемливо е, че тази агресия се повтаря години наред и ние като общество не можем да се справим с нея. Острите позиции, с които всеки път осъждаме подобно поведение, отдавна не са достатъчни, те не стигат до тези, които посягат или търсят саморазправа”, се посочва в позиция на здравния министър след нападението над лекари в Самоков.

Източник и видео: NOVA

Нов случай на агресия над медици в Самоков (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции