<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=97822" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пуснаха бълг...

Нов вариант на Covid-19 откриха в Южна Африка

30 Август 2021
0 2035

Нов вариант на Covid-19 откриха в Южна Африка, съобщава NOVA.

Според Националния институт по заразни болести на страната той е по-заразен и може да избягва ваксините

Новият вариант на коронавируса носи опасения, че е по-заразен и може да избягва ваксините, това е според ново предпечатно проучване на Националния институт по заразни болести на Южна Африка и Платформата за иновации KwaZulu-Natal Research.

Новият вариант е “мутирал значително” в сравнение със С.1 и е с повече мутации далеч от първоначалния вирус, открит в Ухан, отколкото всеки друг вариант, открит досега в световен мащаб, съобщава “Джерусалем пост”.

Нов вариант на COVID откриха в Южна Африка

Въпреки че за първи път е открит в Южна Африка, C.1.2 е открит и в Англия, Китай, Демократична република Конго, Мавриций, Нова Зеландия, Португалия и Швейцария.

Проучването установява последователно увеличаване на броя на геномите на C.1.2 в Южна Африка на месечна база. To нараствa от 0,2% от геномите, секвенирани през май на 1,6% през юни. След това достига до 2% през юли, подобно на увеличението, наблюдавано при Бета и Делта вариантите.

Мутациите на този вариант

Проучването също така установява, че С.1.2 има степен на мутация от около 41,8 мутации годишно. Това е почти два пъти по-бързо от настоящата глобална степен на мутация на другите варианти. Учените заявиха, че този кратък период на засилена еволюция се наблюдава и при Алфа, Бета и Гама вариантите.

Пуснаха българско приложение, с което да проверяваме валидността на Covid сертификати

Повече от половината от C.1.2 последователностите имат 14 мутации. Забелязани са допълнителни мутации в някои от последователностите, което предполага, че еволюцията в линията продължава, според проучването.

Учените подчертаха, че комбинацията от тези мутации, както и промените в други части на вируса, вероятно ще му помогнат да избегне антителата и имунния отговор, включително при пациенти, които вече са били заразени с Алфа или Бета варианти.

Те добавиха, че е необходима допълнителна работа, за да се разбере точното въздействие на тези мутации. На по-късен етап ще се види дали те дават на варианта конкурентно предимство пред варианта Делта. 

Нов вариант на COVID откриха в Южна Африка

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции