Сигнализирай!

ЧЕЗ официално няма да стане собственост на Гинка Върбакова (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
28.07.2021 г.
25
0

ЧЕЗ официално няма да стане собственост на Гинка Върбакова, пише Клуб Z. Дружеството е придобито от "Еврохолд".

"Еврохолд България" АД приключи днес финализирането на сделката по изкупуването на активите на ЧЕЗ България. Това обявиха от компанията, която е един от най-големите играчи на застрахователния пазар у нас. Сделката е на стойност 335 млн. евро. Тя се реализира чрез Eastern European Electric Company (EEEC), която е 100% собственост на Еврохолд.

ЧЕЗ официално няма да стане собственост на Гинка Върбакова

Така се слага край на няколкогодишна драма, в която ЧЕЗ първо трябваше да стане собственост на Гинка Върбакова и нейната "Инерком". Тогава Комисията за защита на конкуренцията забрани продажбата. После на терена се появи именно "Еврохолд". Тя премина през няколко етапа на придобиване, на допълнително увеличение на капитала и през собствени и заемни средства и най-накрая успя да приключи сделката. Тя обаче не мина никак леко, защото първоначално КЗК забрани и на "Еврохолд" изкупуването. Това й решение в крайна сметка падна в съда и регулаторът трябваше пак да разгледа казуса. Междувременно в публичното пространство изтекоха записите с гласа, който много прилича на този на премиера Бойко Борисов. В един от тях се чува как въпросният глас "разпорежда" да се "раздуха" как в "Еврофолд" е пратена Комисията за финансов надзор", защото "на тоя ще му размажа физиономията, че не се съобразява с мене".

Кой ли ще даде на г-жа Гинка Върбакова парите за ЧЕЗ?

КЗК размисли и на ход дойде КЕВР, която също позволи продажбата.

В резултат на транзакцията Еврохолд ще придобие 67% от най-големия дистрибутор на електроенергия в България - ЧЕЗ Разпределение България (с 40% пазарен дял) и най-големия доставчик на електроенергия - ЧЕЗ Електро България. Негова собственост ще станат и 100% от капитала на най-големия лицензиран търговец на електроенергия - ЧЕЗ Трейд България. Холдингът също така придобива компанията за IT услуги ЧЕЗ ИКТ България. Други придобити компании са: фотоволтаичния парк Фри енерджи проджект Орешец, дружеството за производство на електричество от биомаса - Бара груп, както и ЧЕЗ България, която координира и управлява дейността на всички дружества на ЧЕЗ в България. 

До края на 2021 г. и с консолидацията на резултатите на подразделенията на ЧЕЗ Груп, общите активи и годишни приходи на застрахователно-енергийния холдинг се очаква да надхвърлят 1.5 млрд. евро. Неговата оперативна печалба (EBITDA) за годината ще достигне около 120 млн. евро. Според стратегията за развитие до 2025 г. Еврохолд предвижда да генерира приходи от близо 2 млрд. евро годишно и оперативна печалба (EBITDA) в размер на почти 200 млн. евро, пишат днес от Еврохолд. 

“Придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България ще осигури на нашите клиенти и инвеститори по-голяма стабилност и предвидимост във всички аспекти. То също така ще създаде потенциални синергии и допълнителни благоприятни възможности.

В полза на българската икономика

Отвъд корпоративното, тази сделка гарантира приток от над 500 млн. евро в българската икономика. Това придобиване е изключително важно не само за нашата компания, но и за бизнеса в България като цяло. То ще докаже, че ние успешно можем да ръководим голяма и разрастваща се на регионално ниво корпорация със седалище в София.

Договорената от нас цена на сделката ни позволява да извлечем по-висока стойност от придобиването. Това ще допринесе за бързия растеж на нашия холдинг в следващите пет години. След успешното интегриране на подразделенията на ЧЕЗ Груп, Еврохолд ще подкрепи настоящата и бъдеща инвестиционна програма на ЧЕЗ в България. Тя ще бъде фокусирана върху подобряване обслужването на клиентите, обновяване и поддръжка на мрежата, иновации, технологии и дигитализация, възобновяеми източници и енергийна ефективност. Осигурихме необходимите средства за изпълнението на инвестиционната програма.

Благодарим на управленския екип на ЧЕЗ за професионализма и сътрудничеството. Също така изказваме благодарност за доверието към всички наши партньори, които бяха част от процеса на придобиване. Сред тях са банки, финансови консултанти, адвокати, служители и на целия екип, ангажиран с тази голяма сделка. Над 100 души работеха усърдно за успешното й финализиране”, коментира Асен Христов, председател на надзорния съвет на Еврохолд България.

ЧЕЗ официално няма да стане собственост на Гинка Върбакова

Източник: Клуб Z
Видео: bTV

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.