Сигнализирай!

Криптозабраната на Китай може да спести повече електроенергия, отколкото Финландия ползва за една година

Gospodari.com
Gospodari.com
29.09.2021 г.
16
0

Криптозабраната на Китай може да спести повече енергия, отколкото Финландия използва за една година. Това изчисляват експерти, цитирани от Quartz.

Репресиите на азиатската държава срещу криптовалутите достигнаха своя връх в петък с новината, че всички дейности, свързани с тях, вече ще считат за незаконни. Аргументите за забраната са свързани с проблеми като прането на пари и контрабандата, вредите за околната среда и огромното количество електроенергия, използвано за добива на биткойни.

Китай обяви за незаконни транзакциите с криптовалути

От години Китай се слави с най-големия дял на „биткойн миньори“ в света. Но сега, ако успее напълно да премахне добива на криптовалутата на своя територията, „поднебесната империя“ може да спести 86 тераватчаса (TWh) електронергия годишно. Или толкова, колкото страни като Финландия, Чили, Филипините и Белгия използват за една година - всяка поотделно. Това сочат изчисления на базираната в Осло изследователска фирма Rystad Energy.

Криптозабраната на Китай може да спести повече електроенергия, отколкото Финландия използва за една година

Добивът на биткойни възлиза на малко над 1% от общото потребление на електроенергия в Китай, което Rystad Energy изчислява на 7510 TWh през 2020 г.

От около 86 TWh, които се използват за добив на биткойни, 63% идват от въглищна енергия. Taкава се произвежда предимно в китайски провинции като Синдзян и Вътрешна Монголия.

Повече за забраната

Припомняме, че на китайските банки беше забранено да боравят с криптовалути през 2013 г. Сега централната банка реши да затегне правилата, като заяви, че всички услуги с виртуални пари са строго забранени. Чуждестранните криптоборси, предоставящи услуги в Китай, също бяха обявени за незаконни. 

Централната банка нареди и на китайската компания за финансови технологии ''Ант груп'' да прекрати услугите, свързани с цифрови активи. Това е дъщерната фирма на гиганта за електронна търговия AliBaba.

В резултат на това цената на биткойн падна с повече от 8% до малко над 41 хил. долара. А етереум, вторият по големина цифров актив, падна с 9% до около 2867 долара.

Криптозабраната на Китай може да спести повече електроенергия, отколкото Финландия използва за една година

Източник: Quartz

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.