Сигнализирай!

Северна Македония обяви изненадващо голямо население след преброяването

Gospodari.com
Gospodari.com
01.10.2021 г.
21
0

Северна Македония обяви изненадващо голямо население след преброяването. Това пише "Дневник".

Преброилите се в Северна Македония са 1 832 696 - близо 10% по-малко от преброяването преди 20 години. Това съобщи македонският статистически институт малко след приключването на дълго отлаганата операция. Преброяване не бе имало две десетилетия - след проваляне на последния опит през 2011 г. Причина за това са опасения какви ще са резултатите на фона на масова емиграция и промяна на етническото съотношение. Особено между македонци и албанци.

Подробната информация - включително етническата (на базата на самоопределение) - няма да е достъпна преди пролетта. Дори началните данни от преброяването обаче създават различна картина от очакваната.

Северна Македония обяви изненадващо голямо население на преброяването

В страната и в чужбина

В новината на агенция МИА, препечатана от повечето медии, се говори за "общо" 1 832 696 регистрирали се в страната. И 204 805 - в чужбина (чрез приложение за диаспората).

Електронното издание МКД обаче цитира директора на Държавния институт за статистика Апостол Симовски. Според него първото число се отнася само за регистрираните на територията на страната, а второто - за диаспората. "Дневник" се обърна към института за потвърждение.

Тези числа - които може да включват и преброилите се повече от веднъж и предстои да се потвърдят през пролетта - са в рязък контраст с изчисленията, че между 400 хил. души и половин милион, предимно в активна възраст, са напуснали страната в последните десетилетия. Те влизат и в противоречие с общата тенденция на Балканите (както на Западните, така и в държави като България) за рязък спад на населението.

Ако двете числа се съберат, то през 2021 г. македонците в родината си и в чужбина (с паспорти), пожелали да се регистрират, са над 2.37 млн. При това властите говорят за "минимален брой" нерегистрирани, които обаче накрая също ще бъдат добавени от базите данни.

През 2002 г. регистрираните са 2 022 547. Те не включват данни от чужбина. Но оценките за избягалите от Западните Балкани сочат, че напусналите всяка от държавите в търсене на по-добри възможности са стотици хиляди. Това бе и сред лайтмотивите на всяка партия в опозиция в последните години. Северна Македония се обезлюдява, а проблемите ѝ не се решават.

Медиите в Северна Македония: “Бугарија не ни пушта во ЕУ, ама ќе ни однесе во вселената”

А избирателните списъци?

Избирателните списъци в Северна Македония от години се смятат за раздути - освен тенденцията за миграция, която се отчита в страната, се забелязва и ниската активност при гласуване. В момента в тези списъци са отбелязани 1 824 864 души.

В страната има и 2.4 млн. идентификационни номера, еквивалентни на българското ЕГН.

На базата на стария избирателен списък (1 824 864 души) ще се проведе и гласуването на местните избори за 17 октомври. Списъкът тепърва ще трябва да се нагажда към новия резултат от преброяването, след като бъдат обработени възрастовите данни. Причината е, че ако се съди по него, в Северна Македония би имало под 8000 македонци без право на глас (непълнолетни). Корекцията му обаче би била със стотици хиляди, защото според преброяването от 2002 г. хората на възраст до 19 години са 591 702-ма души.
Дали окончателните стойности в преброяването ще се променят, вероятно ще се разбере едва през април догодина.

Северна Македония обяви изненадващо голямо население на преброяването

Източник: "Дневник"

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.