Сигнализирай!

"Squid Game" е напът да стане най-гледаното шоу на Netflix досега (трейлър)

Gospodari.com
Gospodari.com
01.10.2021 г.
75
0

Netflix: Squid Game е на път да стане най-гледаното ни шоу досега

Дори и да не сте гледали шоуто със странно име Squid Game (Игра на калмари) , има огромна вероятност да сте чували за него.

Преди дни главният изпълнителен директор на Netflix изнесе данни за най-популярните си оригинални сериали и филми. И въпреки че все още не са напълно ясни цифрите за хитовата корейска драма, скоро тя може да оглави класациите, като надмине всички останали продукции.

“Нетфликс” пусна нов филм за аварията в “Чернобил” (видео)

Всъщност корейският сериал - съсредоточен върху брутална игра за оцеляване - е напът да измести "Бриджъртън", за който съвсем скоро стана ясно, че е гледан сумарно главозамайващото време от общо 71 000 години от зрителите на Netflix.

Жанрът на шоуто едва ли е нов, но неговите поразителни визуални образи, прецизно изградени персонажи, както и привкусът на тревожно изучаване на човешката природа, поразиха публиката по цял свят.

Убийства на детска площадка

Сериалът разказва за група от 456 души, които са привлечени в кръвожадна игра за оцеляване. Всеки един от тях е изпаднал в дългове и немотия, но имат шанс това да се промени. Цената на успешното преминаване на шест игри е 45,6 милиарда корейски вони (39 милиона долара). Обратът? Те умират, ако загубят.

На пръв поглед състезанията са изклчително прости, но неочаквано кръвопролитни. Стари корейски игри, които всеки от участниците е играл като дете.

И именно това изненадващо съпоставяне на невинната детска игра с насилствена смърт накара зрителите по света да продължат да гледат.

"Хората са привлечени от иронията, че отчаяните възрастни рискуват живота си, за да спечелят детска игра", каза в интервю режисьорът на Squid Game Hwang Dong-hyuk.

"Игрите са прости и лесни, така че зрителите могат да се съсредоточат повече върху всеки герой, а не върху сложните правила на играта."

Има и елемент на носталгия по детските корейски игри, допълва още той.

"Персонажи като мен и теб"

Кинокритиците също приписват успеха на шоуто на неговите герои, много от които са маргинализирани членове на обществото.

Главен герой например е безработен мъж със сериозни проблеми с хазарта, който се бори да спечели уважението на семейството си. Жена му го е напуснала, а той дори не може да плаща издръжката на малката си дъщеричка. Чрез играта той среща млад севернокорейски дезертьор с трагичен произход и пакистански работник, който е малтретиран от работодателите си.

Ким Пьонг, професор по глобално културно съдържание в университета Сангмюнг, каза пред Би Би Си: "Хората, особено по-младото поколение, които редовно страдат от отчуждение и негодувание в реалния живот, изглежда симпатизират на героите".

Както казва един представител на игрите в поредицата: "Всички участници в играта са равни. Ние даваме на хората, които са претърпели неравно третиране и дискриминация във външния свят, последен шанс да спечелят честно състезание."

Западните медии направиха сравнения между Squid Game и Parasite, носителя на Оскар за 2019 г. корейски филм, който също разглежда паралела между бедните и богатите.

Режисьорът обаче не вижда особени прилики: "Започнах да планирам (Squid Game) през 2008 г. и да пиша сценария през 2009 г. … посочените прилики са чисто случайни и няма копиране от нито една от страните"

На въпрос дали да очакваме втори сезон той отговори: "Нямам добре разработени планове за Squid Game 2. Доста е уморително само като си помисля."

Netflix: Squid Game е на път да стане най-гледаното ни шоу досега

Източници: Форбс; Би Би Си

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.