Сигнализирай!

Николай Денков: Учениците под карантина са се увеличили четири пъти от началото на учебната година (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
04.10.2021 г.
16
0

"Областите, където ситуацията със заразени и карантинирани е най-сериозна, са Кюстендил, Ямбол, Видин и Монтана." Това обясни в предаването "Денят започва" по БНТ образователният министър проф. Николай Денков.

Два пъти са се увеличили карантинираните учители и около 4 пъти карантинираните ученици. Най-притеснителна е ситуацията в Габрово, който вече се намира в тъмночервената зона.

Николай Денков: Малко над 30% от учителите и 2% от учениците са ваксинирани (видео)

"В Габрово училищата излизат на ротационен принцип - 5-и, 6-и, 9-и, 10-и и 11-и клас излизат на дистанционно обучение, като следващата седмица ще бъдат върнати обратно в училище. Тези мерки са предвидени за следващите две седмици," посочи министърът.

Ако Габрово излезе от тъмночервената зона, учениците ще бъдат върнати в другия режим, допълни той. Добър пример за ниска заболеваемост е Враца, където има сравнително нисък дял на карантинираните ученици.

"Моят призив е да не се отпускат нито учителите, нито учениците, трябва да се спазват мерките, защото ние все още продължаваме да растем като случаи", категоричен е проф. Денков.

"Не говорим за пълно затваряне, а за ротационен принцип. Освен това, учениците от 1-ви до 4-ти клас, 7-и и 12-и ще бъдат в училище", подчерта той.

Николай Денков: Учениците под карантина са се увеличили четири пъти от началото на учебната година

Като цяло в страната има 515 карантинирани паралелки и 24 групи в детските градини. Затварянето към този момент в Габрово има за цел колкото се може по-бързо областта да се върне към червената зона и към нормален режим, допълни министърът.

"Препоръчително за учителите остава носенето на маска и тестването всяка седмица. При учениците има варианти за щадящи тестове, но желание от родителите към момента няма", обясни проф. Денков.

Той посочи, че след началото на учебната година се наблюдава задържане в броя на ваксинираните учители.

Университетите

Законът дава голяма свобода на университетите, нямам притеснения за тях, каза още министърът. Ректорите и деканите имат много голяма свобода как да действат, допълни проф. Денков.

Николай Денков: Учениците под карантина са се увеличили четири пъти от началото на учебната година

Източник и видео: БНТ

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.