Сигнализирай!

Досиетата "Пандора": Пеевски не е декларирал три офшорни дружества

Gospodari.com
Gospodari.com
05.10.2021 г.
19
0

Бившият депутат от ДПС и собственик на медии Делян Пеевски е свързан с три офшорни фирми, които не е обявил в имуществените си декларации като народен представител. Това съобщава сайтът bird.bg. Той е българският участник в международния консорциум на разследващи журналисти, започнал да обявява от вчера съдържанието на т. нар. досиета "Пандора". Проучването обхваща милиони документи за офшорни сметки на политици, милионери и лидери от цял свят.

В обработените досега документи са установени имената на двама българи, съобщи главният редактор на българското електронно издание Атанас Чобанов. Единият е Пеевски, а името на другия засега не се съобщава.

От документите, засягащи бившия депутат от ДПС, bird.bg научава, че на 19 ноември 2013 г. филиалът на офшорния доставчик на правни услуги Trident Trust в Швейцария възлага на свой служител да оформи смяната на собствеността на фирмата Felina Trade & Investment Inc. Тя е регистрирана в Британските Вирджински острови по искане на лихтенщайнската компания Jura Trust AG.

“Пандора пейпърс”: Как финансовият министър на Сърбия се сдоби с 24 апартамента по нашето Черноморие? (видео)

Подробности

Документите за смяната на собствеността са изпратени като прикачени файлове във вътрешен имейл на Trident Trust. На 12 ноември 2013 г. капиталът от 50 000 $ на Felina е прехвърлен от Lassandra Corporation. Тя е регистрирана в Британските Вирджински острови, на панамската Inversiones Y Servicios Piedra Azul S.A.

Повечето директори на въпросните фирми са никому неизвестни граждани на Британските Вирджински острови и Панама. Но в един от документите, с който се потвърждава смяната на собствеността, като директор на Felina е посочен Делян Пеевски.

Досиетата "Пандора": Пеевски не е декларирал три офшорни дружества

Изданието припомня, че по това време Пеевски е депутат от ДПС в 42-то Народно събрание. А зад гърба му е двудневният престой начело на Държавната агенция за национална сигурност, предизвикал многохилядни протести. Не е установено откога депутатът е директор на фирмата. Но когато през 2014 г. подава годишната си декларация за 2013 г., не е отбелязано участието му във Felina.

Припомня се, че правилникът на Народното събрание изрично забранява на депутатите да участват в управителни или контролни органи на търговски дружества и кооперации, но могат да участват в собствеността, ако я декларират.

Разследването „Пандора пейпърс“: Над 300 световни политици укриват пари в офшорки, сред тях има българи

Досиетата "Пандора" сочат, че Пеевски не е декларирал дялове в размер на 100 000 долара във фирмата Verum International Limited, регистрирана на Сейшелските острови през 2016 г. и за неин собственик е посочена дубайската IGWT Limited, също собственост на Пеевски.

На 1 юли 2018 г. Пеевски собственоръчно е подписал документ, с който се обявява за реален собственик на дяловете на Verum, съответно на IGWT и едновременно с това ги прехвърля на адв. Александър Ангелов. Към комплекта документи има и копие от неговия паспорт, пише bird.bg.

Досиетата "Пандора": Пеевски не е декларирал три офшорни дружества

Източник: "Дневник"

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.