Сигнализирай!

Сингапур пробва с роботи да възпира "лошото социално поведение" и неспазването на Covid мерките (видео и снмики)

Gospodari.com
Gospodari.com
06.10.2021 г.
23
0

Сингапур изпробва патрулни роботи, които отправят предупреждения към гражданите с "нежелано социално поведение".

Новите роботи са само част от огромния арсенал за наблюдение, който нарушава повертелността на гражданите, в строго контролираната република.

Сингапур е определян като едно от най-безопасните места в света. Технологичните патрули, които разполагат със седем камери, ще възпират евнтуално нарушаване на Covid мерките, пушенето в забранени зони и неправилното паркиране на велосипеди, съобщава Сингапурската агенция за наука и технологии.

През септември системата беше изпробвана, като два робота патрулираха около жилищен комплекс и търговски център.

Държавните власти отдавна прокарват визията си за хиперефективна, управлявана от технологии "умна нация". Активисти обаче твърдят, че нямат контрол върху това, което се случва с личните им данни.

По време на скорошно патрулиране в жилищен комплекс един от роботите "Xavier" спира пред група възрастни, гледащи мач по шах.

"Моля, спазвайте дистанция от един метър, моля, до пет души на група", прозвучал роботизиран глас, за който разказват свидетели.

Мнозина сравниха случващото се с филма "Робокоп": "Това ми напомня за антиутопичен свят на роботи … Просто малко се колебая относно този вид концепция", каза потърпевша.

Но правителството защити използването на технологията, като заяви, че те не са предприели допълнителни действия срещу "нарушителите".

Онг Ка Хин от правителствената агенция сподели, че броят на офицерите, необходими за пешеходен патрул, намалява. По този начин правителството запълва липсите.

На острова живеят около 5,5 милиона души, които биват следени от 90 000 полицейски камери. Като по последни данни броят им ще се удвои до 2030 г., а технологията за разпознаване на лица може да бъде инсталирана на стълбовете в целия град.

Сингапур изпробва патрулни роботи, които да възпират "лошото социално поведение" и неспазването на Covid мерките

Източник: The Guaridan

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.