Сигнализирай!

Журналисти получиха Нобеловата награда за мир заради битката им за свободата на словото

Gospodari.com
Gospodari.com
08.10.2021 г.
16
0

Журналисти получиха Нобелова награда за мир за битката за свободата на словото.

Това съобщи Нобеловият комитет точно в 12 ч. българско време.

Алексей Навални е номиниран за Нобелова награда за мир

Наградата цели да "подчертае нуждата да развиваме и защитаваме тези основни права. Без свободата на медиите няма да можем да защитим братството между държавите и реда, нужен ни за успех". Това заяви председателят на Норвежкия Нобелов комитет.

Журналисти получиха Нобелова награда за мир за битката за свободата на словото
Приносът

Мария Реса, родена през 1963 г., създаде Rappler - онлайн издание за разследваща журналистика през 2012 г., арестувана и съдена от властите във Филипините след критични публикации. През 2020 г. тя бе призната за виновна по според закон за "киберпрестъпления", сочен от критици за инструмент за заглушаване на критични гласове срещу президента Родриго Дутерте, когото Реса остро критикува. Голяма част от работата ѝ бе за спорната война срещу наркотиците (Дутерте веднъж заяви, че ако трябва, ще убие 3 млн. наркозависими), която - по оценка на Нобеловия комитет - прилича на "война срещу собственото население".

Роденият през 1961 г. Дмитрий Муратов основава през 1993 г. Той две години по-късно получава името "Новая газета". И е едно от независимите издания в Русия, критично към властта и защитаващо свободата на словото. От "Новая газета" бе и убитата на 7 октомври преди 15 години Анна Политковская. В последните години вестникът се прочу с редица разследвания. За репресии с одобрението на чеченския лидер Рамзан Кадиров, за печално известната "фабрика за тролове", целяща да повлияе на изборите в САЩ през 2016 г., за присъствието на частни руски военни компании в Сирия, Централна Африка и другаде. За работата си вестникът е подлаган на атаки и то не само вербални.

Комитетът отбелязва, че Муратов "десетилетия наред защитава свободата на словото в Русия при все по-предизвикателни условия". Реса "използва свободата на словото, за да изобличи злоупоребите с власт, използването на насилие и нарастващия авторитаризъм в родината си Филипините".

Журналисти получиха Нобелова награда за мир за битката за свободата на словото

Източник: "Дневник"

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.