Сигнализирай!

Министър Кацаров сезира прокуратурата за спекулациите на Борисов около годността на ваксините

Gospodari.com
Gospodari.com
28.10.2021 г.
23
0

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров сезира Софийската градска прокуратура за твърдението на бившия премиер Бойко Борисов, че “имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност“, съобщава Mediapool.

В сигнала Кацаров посочва, че това е фалшива новина и разпространението ѝ е обществено опасно деяние, тъй като думите на Борисов могат да повлияят на решенията на много хора.

Кое е вярното: Поставят ли се в България ваксини с изтекъл срок на годност?

“Фалшивата новина, че се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност може да предизвика тревога у населението и да накара много хора да се откажат от ваксинация, което ще засегне по неблагоприятен начин здравето и да коства живота на неопределен брой наши сънародници.

Считам, че деянието е с висока степен на обществена опасност и предвид това, че е направено в разгара на епидемична вълна на разпространение на Covid-19, представлява заплаха за националната сигурност на страната“, се посочва в сигнала.

Министър Кацаров настоява прокуратурата да извърши проверка и да предприеме предвидените от закона мерки.

В неделя Борисов заяви: “Това е престъпление. Защо продадоха хубавите, в срок ваксини, а ваксинирате хората с такива с изтекъл срок на годност. Тя може да е безвредна, но ефикасна ли е?".

Малко след това беше опроверган от Министерството на здравеопазването, което припомни, че на 10 септември 2021 г., след извършена оценка от Европейската агенция по лекарствата, в Европейския съюз (ЕС) срокът на годност на ваксината Pfizer/BioNtech Comirnaty е удължен от 6 на 9 месеца.

Позицията на ГЕРБ

„Единственият виновник за липсата на навременна информация, че срокът на годност на изтеклите ваксини е удължен, е Стойо Кацаров“, пише в позицията на партията.

Оттам допълват още: „Същият е виновен и за провалената ваксинационна кампания до момента, заради която ваксините отлежават във фризерите, а България остава на последно място по ваксинация в ЕС“.

Според ГЕРБ липсват решения за овладяването на епидемичната вълна и уточняват, че те винаги са агитирали за необходимостта от ваксинац

Министър Кацаров сезира прокуратурата за спекулациите на Борисов около годността на ваксините

Източник: Mediapool

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.