Сигнализирай!

Най-малко 10 души са арестувани при акция на ГДБОП за строителството на АМ "Хемус"

Gospodari.com
Gospodari.com
03.11.2021 г.
14
0

Най-малко 10 души са арестувани при акция на ГДБОП за строителството на АМ "Хемус", съобщава БНР.

Според БНТ арестуваните са над 10 души. Над 20 са разпитани. Сред задържаните са управители и служители на строителна фирма от Благоевград.

Операцията продължава и в момента. Според източници на националната телевизия разследващи и в момента влизат в офисите на няколко фирми, които имат договори с дружеството "Автомагистрали" за строителството на "Хемус".

Проверяват се офиси на фирми, участвали в изграждането на автомагистралата.

ГДБОП извършва обиски в различни места в страната и разследва движението на парите за строежа на магистрала "Хемус".
Най-малко 10 души са арестувани при акция на ГДБОП за строителството на АМ "Хемус"

МРРБ: Автомагистрала “Хемус” се строи незаконно (видео)

Преди дни стана ясно, че няма разрешителни за строеж на лотовете от 4-ти до 9-и на АМ "Хемус". Това е установила проверка на ГД "Национална полиция". В същото време са превеждани авансово пари на фирми. Това са част от нарушенията, установени при вчерашната акция в дружеството "Автомагистрали".

Заместник-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" комисар Атанас Илков изнесе данни от проверката, която до момента е завършена. Въпреки това обаче продължава да тече и към този момент. Сигналът е получен в Регионалното министерство за нарушения при строежа на лотове от 1 до 9 на АМ "Хемус". В крайна сметка е установено при проверката, че от лот 4 до лот 9 до момента няма издадени разрешителни за строеж и не са започнати отчуждителните процедури.

В същото време Илков обясни, че проверката е установила, че на фирмите, които се занимават със строежа, са преведени авансово суми. Какви са сумите: за 27 километра на 4-и, 5-ти 6-ти лот са преведени 77 милиона лева авансово, за лот 5 авансово са преведени 91 милиона лева, за лот 6 - 101 милиона лева, а при лотове 7, 8 и 9 няма започнати никакви строителни дейности, а са преведени авансово 92 милиона лв. В хода на проверката е установено, че единствено в 4-ти лот са започнали действията по отчуждаване на земи, през които трябва да мине АМ "Хемус".

До момента има разпитани над 150 души

Те са собственици и част от собствениците на земите, през които трябва да мине магистралата.

Вътрешният министър Бойко Рашков уточни, че има установени десетки документи с невярно съдържание. Те са издадени до момента около строежа на АМ "Хемус".

"За някои участъци от обекта магистрала "Хемус" никой не знае кой работи и за това има много сериозни причини. За първи път в историята на България имаме национален обект, който се изгражда - АМ "Хемус", и изграждането на части от този национален обект е с неизвестен извършител".

От своя страна директорът на НАП Румен Спецов уточни, че Агенцията проверява дали операциите са ощетили държавата. Това обаче ще стане ясно на по-следващ етап.

Очаквайте подробности.

Най-малко 10 души са арестувани при акция на ГДБОП за строителството на АМ "Хемус"

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.