Сигнализирай!

И Pfizer прави хапче срещу Covid-19

Gospodari.com
Gospodari.com
05.11.2021 г.
28
0

Американският фармацевтичен гигант Pfizer заяви, че хапчето му срещу Covid-19 е намалило хоспитализациите и смъртните случаи при пациенти с висок риск с 89%, съобщава Клуб Z.

Резултат, който има потенциал да промени начина, по който се лекува болестта и да промени хода на пандемията.

Производителят на лекарства каза в изявление, че вече не приема нови пациенти в клинично изпитване на лечението "поради огромната ефикасност". Резултатите ще бъдат представени на регулаторните органи на САЩ за спешно разрешение възможно най-скоро.

Това означава, че сега има двама обещаващи кандидати за лечение на пациенти с хапче срещу Covid-19. Миналия месец "Мерк и Ко" и партньорът ѝ "Риджбек байотерапютикс" представиха своето експериментално хапче на регулаторите, след като проучване показа, че то намалява наполовина риска от сериозно заболяване или смърт при пациенти с лек до умерен Covid-19.

Акциите на Pfizer скочиха със 7% на предпазарната търговия в САЩ, докато Merck падна с 4%.

Великобритания одобри първото в света хапче срещу Covid-19

В новото проучване на Pfizer, в което участвали 1219 неваксинирани възрастни, пет дни лечение с лекарството драстично са намалили процента на приетите в болница. Като лечението започнало в рамките на три до пет дни след появата на симптомите, казват от компанията.

Лекарството паксловид (Paxlovid), се свързва с ензим, наречен протеаза, за да спре вируса да се репликира. Някои лекарства за ХИВ действат по подобен начин.

Като цяло само 0,8% от хората, които са започнали лечение в рамките на три дни след като са се разболели, са постъпили в болница.

Никой не е починал, докато 7% от хората, които са получили плацебо в този период, са по-късно хоспитализирани или са починали.

Наскоро Обединеното кралство разреши употребата на антивирусното лекарство на Merck. Така се превърна в първата страна в света, която одобрява лечението с този медикамент, въпреки че все още не е ясно колко бързо ще бъде наличен.

И "Пфайзер" обяви хапче срещу Covid-19

Източник: Клуб Z

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.