Сигнализирай!

Само 2% от площта на Големия бариерен риф се спасила от избелване заради климатичните промени

Gospodari.com
Gospodari.com
06.11.2021 г.
13
0

Проучване установи за първи път, че само 2% от площта на Големия бариерен риф е избегнала избелване през 1998 г. - най-горещата година в света.

Климатолози предлагат технология, с която Арктика да бъде наново замразена

Ако глобалното затопляне се запази до 1,5 градуса повишение на температурата, сместа от корали на Бариерния риф ще се промени, макар че все още ще може да процъфтява. Това казва водещият автор на изследването проф. Тери Хюз от Центъра за изследвания на коралови рифове към Австралийския изследователски съвет.

"Ако можем да задържим глобалното затопляне до 1,5 градуса средно, тогава мисля, че все още ще имаме жив Голям бариерен риф", заявява той.

Избелването е реакция на стрес от прегрятите корали по време на горещи вълни, когато те губят цвета си и се борят да оцелеят. Осемдесет процента от рифа, който е включен в списъка на световното културно наследство, е бил силно избелен поне веднъж от 2016 г. Това пък установява проучване на университета Джеймс Кук в австралийския щат Куинсланд.

Учените открили, че коралите са адаптирани да имат по-висок топлинен праг, ако са преживели предишно избелване, но разликата между избелването се е свила като интервал от време, което дава на рифовете по-малка възможност за възстановяване между всеки подобен епизод.

"Австралия, която миналата седмица заяви, че няма да подкрепи обещанието, направено от Съединените щати и Европейския съюз за намаляване на емисиите на метан, трябва да направи повече за намаляване на емисиите на парникови газове", казва Хюз.

"Правителството все още издава разрешения за нови въглищни мини и за нови сделки с метан, а това е просто безотговорно по отношение на Големия бариерен риф", споделя още Хюз.

Големият бариерен риф се състои от над 3000 отделни рифа, простиращи се на 2300 км (1429 мили). Екосистемата поддържа 65 000 работни места в рифовия туризъм. В световен мащаб стотици милиони хора са зависими от препитанието си по отношение оцеляването на кораловите рифове.

Ако стигнем до 3-4 градуса средно глобално затопляне, което е траектория, която сме подели в момента, тогава няма да остане много от Големия бариерен риф или други коралови рифове в тропиците", категоричен е Хюз.

Източник: CNN

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.