Сигнализирай!

Европарламентът осъди съдебния тормоз над журналистите

Gospodari.com
Gospodari.com
12.11.2021 г.
11
0

С 444 гласа "за" Европейският парламент прие резолюция срещу "неправомерно използване на действия в рамките на гражданското и наказателното право с цел заглушаване на журналистите, неправителствените организации и гражданското общество", пише в. "Сега".

Европарламентът осъди съдебния тормоз над журналистите

Всички участвали в гласуването български евродепутати я подкрепиха, с изключение на седмина отсъстващи и Ангел Джамбазки от ВМРО, който се въздържа.

Само 48 от пръсъстващите гласуваха "против", 75 "въздържал се".

“Господарите” питат депутатите дали ще имаме премиер марионетка и за 112-тото място по свобода на словото (видео

Резолюцията се противопоставя на ширещата се практика правителствени лица и заможни персони да преследват чрез съда журналисти заради техни публикации.

Един от посочените примери е убитата през 2017 г. малтийска журналистка Дафне Каруана Галиция. Срещу нея до последно са били водени 47 граждански и наказателни дела заради нейните разкрития срещу корупцията и мафията.

Финансовите последици от тези дела сега са се стоварили върху нейните наследници.

От изказалите се в сряда 30 оратори само пратеникът на ВМРО Ангел Джамбазки изрази скептицизъм към европейската защита на медиите.

"Как да определим кой е журналист и кой може да говори каквото си иска, без да носи отговорност?", попита той.

Досега никоя държава в ЕС не е приела специално законодателство за осигуряване на защита срещу подобни дела. САЩ, Канада и Австралия са дадени за пример.

По тази причина се настоява ЕК да изработи "защитни мерки за лицата, които разследват и докладват въпроси от обществен интерес" (източниците на информация за медиите).

Евродепутатите подкрепиха призива на Съвета на Европа да се декриминализира клеветата, като се извади от наказателните кодекси на 23 държави в ЕС, където все още фигурира, и да  само чрез граждански дела. 

Европарламентът осъди съдебния тормоз над журналистите

Източник: в. "Сега"

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.