Сигнализирай!

Регистриран е нов опасен вариант на Covid-19

Gospodari.com
Gospodari.com
25.11.2021 г.
24
0

Британски учени предупреждават за нов и потенциално опасен вариант на Covid-19, предава NOVA. Съобщава се, че той е по-устойчив на ваксините за разлика от всички други разновидности на SARS-CoV-2.

В шиповидния протеин на новия B.1.1.529 са открити 32 мутации, като няколко от тях едновременно затрудняват действията на антителата.

До март 2022 г. от Covid-19 ще си отидат още 700 000 души, предупреждава СЗО

Регистриран е нов опасен вариант на Covid-19

Досега са установени само 10 случая на новия вариант. Три в Ботсвана, шест в Република Южна Африка и един в Хонконг, където вирусът е установен при мъж, пристигнал от РЮА.

Засега няма информация, че B.1.1.529 може да бъде много заразен и да се разпространява толкова бързо, колкото доминиращата в момента разновидност Делта.

Вирусологът от Лондонския имперски колеж Том Пийкок първи призова да се обърне внимание на мутацията. По негови думи този вариант има "шиповиден протеин с наистина ужасен мутационен профил".

"Невероятно големият брой мутации показва, че може да бъде причина за сериозно безпокойство," смята Пийкок.

Други британски експерти подчертават, че способността на B.1.1.529 да се разпространява ще играе ключова роля при определянето на потенциалната опасност, която представлява.

Регистриран е нов опасен вариант на Covid-19

Източник: NOVA

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.