Сигнализирай!

Преизбраха първата жена премиер на Швеция, след като тя подаде оставка

Gospodari.com
Gospodari.com
29.11.2021 г.
35
0

Преизбраха първата жена премиер на Швеция, след като тя подаде оставка, предава bTV.

Магдалена Андершон, лидер на шведските социалдемократи и досегашен министър на финансите, беше избрана отново от парламента в Стокхолм. Така тя най-после стана официално първата жена премиер на страната си.

Първата жена премиер на Швеция подаде оставка часове, след като встъпи в длъжност (видео)

До повторното преизбиране се стигна след драматична минала седмица, когато Андершон беше избрана за премиер от парламента, който после отхвърли проектобюджета, представен от правителството и одобри алтернативен бюджетен план, представен от три опозиционни партии.

След серия от разговори се стигна до новия вот днес. За Андершон гласуваха 101 депутати, 75 се въздържаха, а против кандидатурата й гласуваха 173 депутати. В Швеция от значение за утвърждаването на премиера е това колко депутати гласуват против кандидатурата. Ако има абсолютно мнозинство от 175 депутати срещу дадена кандидатура, то тя се смята за отхвърлена.

Снимка: EPA

Сега 54-годишната Андершон ще оглави правителство на малцинството, съставено само от нейната партия. Социалдемократите имат 100 места в 349-местния парламент и ще трябва да разчитат на подкрепата на други партии, за да прилагат политиката си.

Подобно нещо не се е случвало от 1979 г. А нещата се усложняват и от това, че Андершон ще трябва да управлява съгласно бюджет, който бе предложен от три опозиционни парти, в това число и антиимигрантската партия Шведски демократи. Това че Андершон бе преизбрана за премиер се дължи на факта, че нито левоцентристите, нито десноцентристите могат да съставят собствено мнозинство в парламента.

Избори ще има едва през септември догодина, но още отсега допитванията показват малка промяна в баланса на политическите сили.

Преизбраха първата жена премиер на Швеция, след като тя подаде оставка

Източник: bTV

Видео: France24

Снимка: EPA

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.