Сигнализирай!

Швеция за първи път ще има транссексуален министър (снимки)

Gospodari.com
Gospodari.com
30.11.2021 г.
37
0

Швеция за първи път ще има транссексуален министър.

Новият шведски министър на образованието Лина Акселсон Килблом стана днес първата транссексуална, член на правителството на скандинавската страна, предаде bTV.

Петдесет и една годишната бивша директорка на училище и юрист стана днес министърка на образованието в новото социалдемократическо правителство на премиерката Магдалена Андершон, която стана първата жена, заемала премиерския пост в скандинавската страна.

Швеция за първи път ще има транссексуален министър
Снимка: EPA

В публикувана през 2015 г. книга Килблом разказва за живота си като момиче в момчешко тяло и как си е направила операция за смяна на пола на 25-годишна възраст. "Трансхората винаги са съществували, винаги ще съществуват и вече не ни е срам. Ние сме новото нормално", написа тя през 2018 г. в статия, публикувана на сайта на Шведската телевизия.

Разведена и майка на две осиновени деца, нейният портфейл включва началните и средните училища, а досегашната министърка на образованието Анна Екстрьом поема висшето образование.

Снимка: Twitter

През октомври миналата година в Белгия Петра де Сутер стана първата транссексуална, получила министерски пост в Европа.

В Белгия издигнаха трансджендър за вицепремиер за пръв път в Европа (снимка и видео)

Магдалена Андершон представи днес новото правителство на малцинството. Агенциите отбелязват, че в него има много малко промени в сравнение с предишния кабинет.

Тя вече беше избрана за премиер в сряда, но подаде оставка броени часове покъсно още същия ден, след като по-малкият коалиционен партньор на социалдемократите, Партията на зелените, оттегли подкрепата си за нея заради изгубен вот за бюджета.

Първата жена премиер на Швеция подаде оставка часове, след като встъпи в длъжност (видео)

По-рано тази година Магдалена Андершон наследи Стефан Льовен последователно като лидер на социалдемократите и премиер. Тя официално ще встъпи в длъжност след аудиенция при крал Карл Шестнайсети Густав по-късно днес

Снимкa: EPA

Швеция за първи път ще има транссексуален министър

Източник: bTV

Снимки: EPA

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.