Сигнализирай!

Ваксините все пак помагат при Омикрон, сочи южноафриканско изследване

Gospodari.com
Gospodari.com
03.12.2021 г.
18
0

Вариантът Омикрон на коронавируса SARS-CoV-2 засяга пациенти със завършен ваксинационен цикъл, но наличните препарати помагат да се предотврати тежко протичане на Covid-19 с хоспитализация.

Това е един от предварителните изводи в доклад, представен от Южноафриканската мрежа за наблюдение на генома (NGS-SA), пише Дневник. Данните сочат и че PCR тестът позволява да се разбере дали заразяването е с новия вариант. Не е нужно да се прави секвениране. Южна Африка бе държавата, където първо се засече смятаният за много по-заразен вариант Омикрон.

Омикрон ще влезе у нас между 10 и 15 декември, прогнозира математик (видео)

Южноафриканско изследване на Омикрон: ваксините все пак помагат
AP

Резюмето в началото гласи, че Омикрон, за разлика от Бета и Делта, "показва съществени доказателства на ниво население, че вирусът избягва имунитета от предишно заразяване". За способността на Омикрон да заобикаля имунитета, създаван от ваксините, говори и наличието на голям брой имунизирани сред заразените.

Южноафриканските учени смятат, че е много рано да се каже колко опасен е Омикрон, макар повечето пациенти да са с леки симптоми.

"Притеснява ни не големият брой мутации, а мястото им"

Проблемът в Омикрон според наличните данни е най-вече в мястото на мутациите в спайк-протеина (шипчестия протеин). А не във факта, че за целия вирус са около 50тях между между 26 и 32 са именно в протеина. За това говори и цитираният от "Ел паис" Ричард Леселс, експерт по заразни болести, представил доклада.

"Притеснява ни не толкова броят на мутациите, а къде са съсредоточени, защото много са в шипчестия протеин и конкретно в много важни части за достъпа до клетките ни. Не знаем дали антителата ще се справят с тях."

Ефектът на конкретната комбинация от мутации продължава да е неизвестен.

Източник: Дневник

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.