Сигнализирай!

СЗО одобри ваксина срещу Covid-19 за спешна употреба

Gospodari.com
Gospodari.com
18.12.2021 г.
17
0

СЗО одобри ваксина срещу Covid-19 за спешна употреба.

Световната здравна организация одобри за спешна употреба нова ваксина срещу коронавируса. Става дума за препарата Kovavaks TM, произведен от базираната в САЩ компания Novavax и от Серумния институт в Индия, предаде NOVA, цитирайки Associated Press.

Идва ваксина за скептиците? Ето какво се знае за препарата на Novavax

Така се проправя пътя и за включването на ваксината в подкрепяната от ООН програма за доставка на ваксини срещу коронавируса за бедните страни по света. Механизмът Kovavaks има договор за получаването на 1,35 милиарда дози от ваксината на Novavax, произведени в Серумния институт в Индия. Сега въпросът е доколко институтът ще се справи с тази поръчка.

Ваксината е деветата, която получава разрешение за спешна употреба от СЗО. Препаратът е много различен от ваксините, които са вкарани досега в широка употреба срещу коронавируса. Той е протеинова ваксина, произведена с по-стара технология, използвана от години за производството на други видове ваксини.

Базираната в щата Мериленд Novavax използва генно инженерство, за да създаде безвредни копия на коронавирусния протеин спайк, шипчест протеин, в клетки на насекоми. Учените го извличат, пречистват и после го смесват с вещество, стимулиращо имунната система. Ваксината се използва в две дози.

СЗО одобри ваксина срещу Covid-19 за спешна употреба

Източник: NOVA

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.