Сигнализирай!

Горивата скачат рязко заради нова директива, ако България не действа, смята бизнесът (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
21.12.2021 г.
25
0

Горивата скачат рязко заради нова директива, ако България не действа, смята бизнесът, съобщава bTV.

Европейската комисия изготвя нов проект, с който да промени директиви, касаещи облагането с акциз върху пропан-бутана и природния газ (метан). С промените се увеличава драстично ставката, с която ще се облагат този вид горива. Това алармират от Българската петролна и газова асоциация и Българска асоциация "Природен Газ".

КЕВР удовлетвори искането на “Булгаргаз” за шоково поскъпване на горивото (видео)

С новите текстове, които в момента се съгласуват от отделните държави, се предвижда акцизът върху природния газ използван за моторно гориво (CNG) да се увеличи между 16 и 25 пъти в периода 2023 - 2033 г. На метан масово се движат таксиметровите автомобили, както и по-новите камиони и автобуси на градския транспорт.

Подобна ситуация е и с пропан-бутана, който се използва масово при леките коли. При него увеличението ще между три и четири пъти между 2023 и 2033 г. Въвежда се и минимална ставка за ползването му като гориво за отопление, която в момента е нулева.

Какво иска Брюксел?

Новата политика на облагане има за цел да постигне поставените климатични и екологични цели пред ЕС за намаляване вредното въздействие върху околната среда, посочват от ЕК.

Начинът, по който се формират акцизите за горивата, не е променян от 2003 г. Той не е в синхрон с новите цели поставени в Зелената сделка, пишат от Брюксел в информационен материал от 14 юли.

За тази цел горивата ще започнат да се облагат според тяхното енергийно съдържание и въздействие върху околната среда, а не на база единица обем. Така най-вредните горива ще се таксуват най-високо. Изкопаемите горива използвани в авиацията, корабоплаването и риболова, няма вече да се ползват с данъчни и акцизни облекчения.

Домакинствата също няма да могат да се възползват от нулеви или намалени ставки при употреба на невъзобновяема енергия.

Горивата скачат рязко заради нова директива, ако България не действа, смята бизнесът (видео)
С колко ще поскъпнат горивата

Експертът от Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев коментира, че с промените от 2023 г. новият акциз ще добави към цената на пропан-бутана около 40 стотинки. Като се добави и ДДС тове е с близо половин лев.

За метана увеличението изглежда наистина драстично от 5 стотинки на килограм до 76 стотинки през 2023 г. Това автоматично ще се пренесе и в цената по специализираните колонки на бензиностанциите.

Призивът на бизнеса

В тази връзка от БПГА и БАПГ с отворено писмо до президента, министър-председателят, парламентарно представените партии и обществеността призовават българската страна да не приема безкритично промените в европейските директиви.

От там изтъкват, че газообразните горива са в пъти по-щадящи към околната среда от дървесината и въглищата и за това акцизните ставки за използването им трябва да останат ниски.

Горивата скачат рязко заради нова директива, ако България не действа, смята бизнесът

Източник и видео: bTV

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.