Сигнализирай!

Защо ядем толкова много по празниците?

Gospodari.com
Gospodari.com
26.12.2021 г.
34
0

Защо ядем толкова много по празницните? Отговор дава HowStuffWorks.

Докато седим след празничното хранене отпуснати на стола, подути и апатични, единствените думи, минаващи през главата ни, са: „Защо ядох толкова много?“.

Въглеродно неутрална ли е шейната на Дядо Коледа?

Защо ядем толкова много по празницните?

Отговорът е, че хранителните преяждания са толкова често срещани, колкото и махмурлукът по време на празниците. Нашите първични предци са издържали дълги периоди без храна, така че след като я намирали, те изяждали всичко, което им попадне. Преяждането е документирано хранително разстройство оттогава, но за повечето от нас то се появява главно през празниците. Познаването на вашето тяло и психика обаче може да помогне да сведете до минимум щетите.

Ето основните причини, поради които преяждаме по време на празниците.

Всички останали го правят

Не съществува колективно групово съзнание на преяждащите хора. Нищо такова не ви привлича до масата и не ви кара да ядете до пръскане. Не обвинявайте някакви странни сили и фактори, които не са под ваш контрол. Кухнята е най-популярното помещение по време на празник. Излезте оттам и отидете например на клас по йога, където ще ви откажат от угояващата храна.

Възможностите са в изобилие

Празничният сезон през Коледа и Нова година изглежда като маратон с постлани по пътя километри коледни бисквитки, пайове, бонбони и торти. Дори и най-стриктният човек може да прекали със сладкото. Добавете алкохол към уравнението и имате два пъти по-голяма вероятност да посегнете към сиренето и крекерите, защото те вървят ръка за ръка. Опитът да спазвате диета през това време на годината може да влоши още повече нещата. Когато приемът на калории падне под нормалното, тялото ви се свързва с мозъка, казвайки: „Време е за ядене!“. И ако това се случи, когато сте удобно разположени до чинии с нишестета и сладкиши, вероятно ще прекалите и ще е страшно. Най-доброто нещо, което можете да направите за себе си, е никога да не ходите на парти гладни, така че не забравяйте да се насладите на здравословна закуска, преди да излезете.

Емоцията

Емоционалното хранене е сериозна причина за празнично преяждане. Празниците трябва да са времена на безгрижна радост, пълни с ваканционно настроение, време на дивана и топли чувства при прекараното време с любимите хора. Но нека си го кажем, често празниците носят точно толкова стрес, самота и скука, колкото и хубавите моменти на смях и веселие. Храната често се използва като механизъм за справяне със стрес и депресия. Но усещането за празнично настроение също може да стимулира храненето. Особено ако си казвате: „Бях добър през цялата година, така че защо да не хапна?“. Преяждането обикновено е съпроводено от вярването, че можете да се върнете на правилния път още утре. Само че не забрявяйте, че то има тежки последствия за тялото. Понякога и животозастрашаващи при някои от нас.

Защо ядем толкова много по празницните?

Източник: HowStuffWorks

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.