Сигнализирай!

КНСБ: Минималната заплата трябва да стане 750 лева (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
05.01.2022 г.
9
0

Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ) настоява за ръст на доходите още от януари, като минималната заплата да достигне до 750 лв.

"За миналата година данните показват, че средната работна заплата се движи между 12 и 14% ръст, което значи горе-долу толкова ръст и на всички доходи. Официалната инфлация е под 8%, обявена от НСИ, но за малката кошница, в която хората купуват всеки ден, е минимум 15%, което означава, че това е и необходимият ръст на доходите още от януари". Това заяви пред БНТ Пламен Димитров, председател на КНСБ.

Увеличението на минималната работна заплата ще е през март (видео)

КНСБ: Минималната заплата трябва да стане 750 лв.

"Минималната заплата трябва да стане 750 лв. и всички доходи да вървят в този ръст. Най-накрая трябва да разберем кое е най-важното - дали да запазим бюджета по някакъв начин в дефицит, при положение, че е позволено той да бъде по-голям", обясни той.

В момента от 3 до 5% от бюджета могат да бъдат ориентирани към хората и към бизнеса, за да могат те да запазят от една страна конкурентоспособност, от друга - доходите си, категоричен е председателят на КНСБ.

"Най-важното е да запазим работните места, да увеличим доходите и хората да поемат този инфлационен удар и да преминем през тази тежка криза, която започва, виждате, 6000 новозаразени днес, те сигурно ще се увеличават, ще минем и през затваряне, предполагам", категоричен е Димитров.

Очаква да има диалог с финансовия министър Асен Василев.

"Говорим от една страна, че доходите са пораснали с 12 - 14%, от друга страна инфлацията е пак толкова, следователно тези две числа ни водят в това увеличение. Ако някой друг има аргументи, да сложи на масата защо няма нужда да бъде увеличавана минималната заплата с толкова, ние сме готови да слушаме", каза Димитров.

Механизмът за определянето на минималната заплата идва от Европейската комисия - две години чакаме директива за адекватната и справедлива минимална заплата.

КНСБ: Минималната заплата трябва да стане 750 лв.

Източник: БНТ

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.