Сигнализирай!

Телекомите могат да вдигнат таксите от февруари

Gospodari.com
Gospodari.com
18.01.2022 г.
31
0

Телекомите могат да вдигнат сметките с 3.3% от февруари, след като във вторник Националният статистически институт обяви 3.3% средногодишна инфлация за 2021 г.

Според общите си условия, операторите имат право да индексират абонаментните планове веднъж годишно със средногодишната инфлация за предходната година, пише Mediapool.

В края на декември обаче Telenor и А1 обявиха, че възнамеряват да увеличат сметките със средногодишната инфлация накуп за последните две години. Очакваше се общото увеличение да бъде около 5% - 1.7% за 2020 г. и около 3% за 2021 г.

След втори опит на телекомите в съда: Заповедта на Нинова за цените остава в сила (видео)

Последва заповед на Комисията за защита на конкуренцията, която забрани изпълнението на това намерение. Причината - кумулативното увеличение противоречи на общите условия и представлява нелоялна търговска практиха.

Полицията предупреждава за нов вид телефонна измама

Двете дружества обжалваха, но преди дни министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова съобщи, че съдът не е допуснал иска на Telenor. По-късно стана ясно, че е отхвърлена само претенцията за спиране на предварителното изпълнение, а искът по същество все пак ще се разглежда.

В крайна сметка Telenor обяви, че ще увеличи сметките от февруари само със средногодишната инфлация за 2021 г.

Vivacom също ще вдигне сметките с 3.3%, но не попадна под санкциите на КЗП, защото от самото начало обяви увеличение само с инфлацията за 2021 г.

Телекомите могат да вдигнат сметките с 3.3% от февруари

Източник: Mediapool

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.