Сигнализирай!

Сотир Цацаров отново става прокурор във ВКП

Gospodari.com
Gospodari.com
19.01.2022 г.
29
0

Сотир Цацаров отново става прокурор във ВКП, съобщи в. "Сега".

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет възстанови шефа на антикорупционната комисия в оставка Сотир Цацаров като прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Сотир Цацаров подава оставка

Цацаров подаде оставка под условие, че остане начело на КПКОНПИ до 1 март, но парламентът още не я гласувал. Затова и днес прокурорската колегия не го възстановява в съдебната система от определена дата, а считано от деня, в който е освободен като председател на КПКОНПИ.

Сотир Цацаров отново става прокурор във ВКП
Снимка: Архив БулФото

Цацаров има право да се върне във върховната прокуратура, тъй като бе преназначен там, след като подаде оставка като главен прокурор, за да оглави КПКОНПИ. Преди да заеме мястото в КПКОНПИ той формално бе 2 дни прокурор във ВКП. Така мястото му в прокуратурата остана запазено, макар и като редови прокурор.

Прокуратурата проверява Цацаров и чака информация от ДАНС

По-рано говорителката на главния прокурор Сийка Милева заяви, че ВКП е образувала проверка по сигнала на Цацаров. В понеделник Цацаров сам поиска да бъде проверен от държавното обвинение, след като миналата седмица ДАНС му отне допуска му до класифицирана информация.

Сотир Цацаров е с отнет достъп до класифицирана информация (видео)

Когато прокуратурата получи исканата от ДАНС информация, ще прецени дали трябва да се събират и допълнителни данни по преписката. Проверката може да приключи с отказ да бъде образувано разследване, или с образуване, ако прокурорът приеме, че има данни за извършено престъпление. Отделно Цацаров обяви и че ще обжалва отнемането на допуска пред съда.

Сотир Цацаров отново става прокурор във ВКП
Снимка: Архив БулФото

Йордан Цонев от парламентарната група на ДПС коментира по следния начин:

"Не е работа на законодателната и изпълнителната власт да кадруват в съдебната система, защото това е, първо, конституционно закрепено, и второ, има решение на Конституционния съд в тази посока." 

Мнението си депутатът изрази на брифинг в кулоарите на парламента, на който групата на движението за пореден път говори за законодателните си намерения. Цонев сподели, че промените в Конституцията, които ДПС ще внесе, вече са преминали етапа на консултации с експерти и се преминава към същинската работа по текстовете на предложенията. Той обаче отново отказа да сподели каквито и да било подробности, извън това, че поправките засягат съдебната власт.

Цонев допълни, че работата на парламента е "да направим тези промени в съдебната система, които са нужни, и които са ни препоръчани от нашите европейски партньори".

Сотир Цацаров отново става прокурор във ВКП

Източник: в. "Сега"

Снимки: БулФото

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.