Сигнализирай!

ДПС внезапно откри, че инхаус и „пари от джипката” са порочни

Gospodari.com
Gospodari.com
20.01.2022 г.
20
0

ДПС внезапно откри, че инхаус и „пари от джипката” са порочни, пише в.Сега.

ДПС "преписа" две ключови намерения на "партиите на промяната", станали част от коалиционното им споразумение. Да се премахне непрозрачното разместване и раздаване на непланирани пари от бюджета с постановления на правителството и да се спрат не по-малко съмнителните инхаус поръчки в пътното строителство. 

Депутати от ДПС, начело с Делян Пеевски, изпревариха управляващите. Те внесоха законови промени за прекратяване на модела "пари  от джипката", визирайки любимия прийом на бившия премиер Бойко Борисов да обикаля със служебния автомобил и да "раздава" бюджетни средства. Дълги години наред предишни правителства укрепваха порочната практика да харчат непланираните бюджетни излишъци с постановления, без да търсят санкцията на парламента. Удивителното е, че едва сега от ДПС са осъзнали, че това е порочна практика. Те предлагат промени в Закона за публичните финанси, които да я прекратят. Още по-странно е, че ДПС внася проекта си, при положение че 4-те партии от управляващата коалиция вече обявиха публично, че всякакви допълнителни харчове, непредвидени в бюджета, вече задължително ще се одобряват от Народното събрание, вместо да се правят с постановления на Министерския съвет.

"ДПС е партия, която неотклонно и последователно следва принципите за прозрачност. Движението демонстрира с действията си как тези принципи следва да се прилагат", декларират вносителите в мотивите си. Наред с Пеевски законопроектът е подписан още от Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев, Петър Чобанов и Хамид Хамид.

ДПС внезапно откри, че инхаус и „пари от джипката” са порочни

ДПС, “златните паспорти” и интересите на Пеевски

"Неотменно в последните години наблюдаваме "модела джипка". При него се предоставят на разпоредителите с бюджетни средства, включително общините, допълнителни средства с постановления на Министерски съвет. Предлаганите от нас промени слагат край на тази практика", изтъкват прогледналите депути от ДПС.

Източник: в.Сега

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.