Сигнализирай!

Трогателна снимка показва съсипани от умора лекари в Covid отделение

Gospodari.com
Gospodari.com
20.01.2022 г.
38
0

Снимка на стажант-лекари, заснети след края на дежурство в Covid отделение, предизвика вълна от положителни коментари в социалните мрежи. Неин автор е известен пловдивски хирург, който е впечатлен от готовността на бъдещите медици да се борят на първа линия със заразата.

Героите от снимката на професор Росен Димов са неотлъчно до дежурните лекари.

"На мен силно впечатление ми направи тяхната мотивация да бъдат денонощно до тежко болните. Това е от изключителна полза за всеки един медик, студент или стажант-лекар", каза проф. д-р Росен Димов пред БНТ.

Снимка показва съсипани от умора медици в Covid отделение

Двете момичета са студентки в 6-ти курс. Мария Бончева вече е дипломиран лекар. Тя влиза в Covid отделението на болница „Свети Мина“ първо като доброволец.

"Обикновено сме по един лекар на смяна, рядко сме двама. Никога не се знае какво може да стане, колко линейки може да дойдат", каза д-р Бончева.

Благодарна е за опита си като доброволец, защото срещата с най-тежко болните не е лесна.

"Никога не забравяме очите на тези пациенти, това е доста изтощаващо емоционално, не толкова физически", допълва още тя.

В момента в отделението, където работи д-р Бончева, доброволци няма.

"Набираме нови, тъй като вълната ескалира, увеличават се броя на леглата и броят на случаите и имаме спешна необходимост от специализирана работна ръка. Вършат тези момчета и момичета абсолютно всякаква работа и го правят обикновено безкористно", каза проф. Петър Петров – управител на МБАЛ „Свети Мина“.

"Ние като общество трябва да си дадем сметка, че всъщност непрекъснатото изтъкване само и единствено на недъзите в системата ... води до принизяване на истинската стойност на хората и на структурите, които осигуряват нашето здраве", добави проф. д-р Росен Димов.

Броят на пациентите с Covid-19 само в болница „Свети Мина“ е скочил четири пъти за седмица.

Снимка показва съсипани от умора медици в Covid отделение

Източник: БНТ

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.