Сигнализирай!

Хипстър-президентът на Ел Салвадор гради "биткойн нация"

Gospodari.com
Gospodari.com
24.01.2022 г.
35
0

Хипстър-президентът на Ел Салвадор гради "биткойн нация".

Найиб Букеле, опереден от сънародниците си като "хипстър", се е заел да превърне държавата в технологичен хъб за копаене на биткойн.

Това ще се случи благодарение на енергията от десетките вулкани на територията на Ел Салвадор. От миналия септември криптовалутата е законно платежно средство в страната.

Хипстър-президентът на Ел Салвадор гради "Биткойн нация"
Facebook/nayibbukele

В началото гражданите бяха скептично настроени и продължиха да ползват щатския долар - основната валута на страната. С времето обаче криптовалутата започна да събира много фенове в Ел Салвадор.

Валутата се приема чрез приложението Chivo, собственост на правителството. При създаване на нов акаунт, президентът дава 30 безплатни долара, в опит да мотивира гражданите към промяна.

Има много информационни центрове в страната и около 200 машини Chivo, с които салвадорците могат да обменят биткойни в долари и да купуват дигитален кредит.

Хипстър-президентът на Ел Салвадор гради "Биткойн нация"
Facebook/nayibbukele

„Вярвам, че биткойн е бъдещето“, казва Ерик Кастро, гражданин, който използва криптовалутата. „Но най-вероятно ще изминат още десетина години, преди всички тук да могат да плащат дигитално“, добавя той и заявява, че се гордее как страната вече попада в новините заради биткойн, а не заради престъпността.

Как Букеле ръководи държавата

Много граждани напускат страната през последните години в търсене на по-добър живот. Благодарение на Найиб Букеле и неговата инициатива, младата част от населението е оптимистично настроена за бъдещето на Ел Салвадор.

Букеле, който встъпи в длъжност през 2019 г., цели да отърве държавата от бедността, като я трансформира в център за иновация и туризъм.

Критиците на държавния глава смятат стратегията му за начин на изграждане на негова лична гигантска маркетинг машина.

Прозвището "хипстър" Букеле получава заради нестандартната си визия на публични места и начина си на управление. Той често може да бъде срещнат на събития с бейзболна шапка и кожено яке, а в Twitter се е наименувал като "CEO на Ел Салвадор".

Хипстър-президентът на Ел Салвадор гради "Биткойн нация"
Instagram/nayibbukele

Управлението на Букеле идва с бързи реформи и атакуване на критични медии. Той получава подкрепата на 85% от населението, а международната крипто-общност го определя като пионер.

Bitcoin city

Държавният глава планира мащабен проект за 2022 г. - изграждане на центъра Bitcoin city в подножието на вулкана Кончагуа. Нужната енергия за копаене на криптовалутата ще бъде извлечена от самия вулкан.

Нелсон Роса, критик на управлението на Букеле, определя Bitcoin City като "фантом" - проект, който ще облагодетелства чуждестранните предприемачи, а не обикновените граждани.

В столицата Сан Салвадор от дълго време се провеждат протести за забрана на биткойн. Протестите са водени от по-бедните граждани.

Хипстър-президентът на Ел Салвадор гради "Биткойн нация"

Източник: Булевард България
Снимки: Instagram/nayibbukele, Facebook/nayibbukele

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.