Сигнализирай!

Армията взе властта в Буркина Фасо и вкара президента във военен лагер (видео и снимки)

Gospodari.com
Gospodari.com
25.01.2022 г.
16
0

Армията взе властта в Буркина Фасо и вкара президента във военен лагер, предаде Dir.bg.

В изявление, цитирано от Reuters, се казва, че президентът Рок Каборе е отстранен от власт, суспендирана е конституцията, разпуснати са правителството и парламента и границите на страната са затворени.

В изявлението, подписано от подполковник Пол-Анри Сандаого Дамиба и прочетено от друг офицер по държавната телевизия, се посочва, че превратът е извършен безкръвно, а задържаните са на сигурно място.

Армията взе властта в Буркина Фасо и вкара президента във военен лагер
Президентът Рок Каборе. Снимка: Reuters

Малко по-рано стана ясно, че президентът на Буркина Фасо Рок Каборе е бил задържан във военен лагер от разбунтували се войници, след като вчера през нощта около резиденцията му в столицата Уагадугу отекна стрелба, предаде агенцията, позовавайки се на източници от службите за сигурност и западноафрикански дипломат.

Местни жители съобщиха за ожесточена стрелба през нощта. Три бронирани автомобила и маскирани войници са разположени пред централата на държавната телевизия.

Бунтовници от "Ислямска държава" и Ал Кайда

През последните месеци срещу Каборе имаше редица улични протести поради нарастващото разочарование от честите убийства на цивилни и войници от бунтовници, някои от които са свързани с групировката "Ислямска държава" и Ал Каида, отбелязва Reuters.

Джихадисти контролират части от западноафриканската държава и принуждават населението в някои райони да следва тяхната сурова интерпретация на ислямските закони, а опитите на военните да потушат бунта изчерпват оскъдните ресурси на страната. През ноември Каборе обеща да реши проблема с "лошото функциониране" на армията и да започне борба срещу корупцията.

Армията взе властта в Буркина Фасо и вкара президента във военен лагер
Снимка: Reuters/Vincent Bado

Междувременно Икономическа общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) осъди днес действията в Буркина Фасо.

Организацията заяви също така, че армията на Буркина Фасо носи отговорност за безопасността на президента Рок Каборе. Той не се е появявал публично от вчера, когато избухнаха размириците. Местонахождението му към момента е неизвестно.

Армията взе властта в Буркина Фасо и вкара президента във военен лагер

Източник: Dir.bg, Reuters

Видео и снимки: Reuters

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.