Сигнализирай!

Български апарат ще лети към Марс (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
25.01.2022 г.
19
0

Български апарат ще лети към Марс.

Бъдещата космическа мисия "ЕкзоМарс" на Европейсктата космическа агенция ще изстреля робот, който ще сондира в дълбочина марсианската почва. Мисията ще стартира през септември 2022. С европейския робот ще бъде изстрелян и български апарат, информира bTV.

Древният океан на Марс или се е изпарил в Космоса, или се крие в скалите му

"Това е един спектрометър, дозиметър на космическа радиация. Неговата задача е да измерва нивото на дозите и потоците на космическа радиация по пътя на апарата до Марс и след като кацне на повърхността на планетата", обясни проф. Йорданка Семкова от Института по космически изследвания и технологии към БАН.

Български апарат ще лети към Марс
bTV

"Вторият етап на мисията "ЕкзоМарс" включва един роувър и една платформа, която трябва да кацне там. Нашият дозиметър от серията "Люлин" ще бъде на платформата", добави тя. "Разработката на космическите прибори отнема относително дълго време. Това е валидно и за този апарат, защото минават множество тестове, проверки и изпитания. Подобен на този апарат вече е събирал данни за радиацията".

Разходка по извънземна делта, смели полети и органични молекули – годината на един марсоход

"Дозиметрите от серията "Люлин" имат дълга история. Първият е създаден още през 1988 г. във връзка с полета на втория бълграски космонавт Александър Александров и от тогава тази серия дозиметри летят на множество апарати към Луната и Марс", добави проф. Семкова.

Български апарат ще лети към Марс (видео)

Източник: bTV
Видео: bTV

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.