Сигнализирай!

Годеж между малолетни роми в кв. "Факултета" предизвика вълна от възмущение (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
27.01.2022 г.
109
0

В интернет се появиха снимки и видеа, за които се твърди, че показват годеж между малолетни роми от квартал "Факултета" в София. След вълна от негативни коментари, близо тричасовото видео с тържеството беше изтрито от интернет пространството, пише bTV.

"Ромската общност е патриархално възпитана и моралът все още не е изчезнал. Традиция е, може би от векове, да се държи на девствеността. Направят белята, а след като това се случи, момичето от срам към родителите си не се прибира вкъщи и отива в другия дом. Те не подписват граждански брак, който е реален на законодателството". Това обясни експертът по ромска проблематика Христо Николов.

И след 30 години ромите ще раждат рано и ще живеят по-кратко

Годеж между малолетни роми в кв. "Факултета" предизвика вълна от възмущение

"Тук не става въпрос за пари. Оттук насетне той е законният съпруг, без никакви подписи и църковни бракове", допълва още той.

Какво казва законът?

Според Семейния кодекс, право да сключат брак преди навършване на пълнолетие имат лица, които отговарят на определени условия. Изключение може да се направи само при основателни причини, навършени 16 г. и писмено разрешение от Районния съд. Според адвокат Анелия Чобанова, в подобни случаи Държавната агенция за закрила на детето, социалните служби и прокуратурата трябва да се самосезират и намесят.

"Носят отговорност родителите на малолетните, защото малолетният е до 14- годишна възраст", категорична беше тя.

От Държавната агенция за закрила на детето съобщиха, че няма подаден сигнал по случая. Няма заведена преписка и в Софийската районна прокуратура.

Годеж между малолетни роми в кв. "Факултета" предизвика вълна от възмущение

Източник: bTV

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.