Сигнализирай!

Откриха "консервирано бебе" в първата по рода си бременна египетска мумия (снимки)

Gospodari.com
Gospodari.com
27.01.2022 г.
112
0

Откриха "консервирано бебе" в първата по рода си бременна египетска мумия, четем в 9gag.

Мумията е намерена в древния египетски град Тива и датира от първи век. Мумифицираната жена е била на възраст от 20 до 30 години и е била бременна в 4 до 7-ия месец, преди да умре.

Откриха "консервирано бебе" в първата по рода си бременна египетска мумия

Изследователите посочват, че нивото на pH на кръвта намалява значително при трупове, намиращи се в матката, което води до високи концентрации на амоняк и мравчена киселина.

Това, в комбинация с натрий, използван като консервант по време на процеса на мумификация, свива матката, която е "почти херметически затворена", пишат изследователите.

"В този случай имаме две различни мумии, както и два различни процеса на мумификация. Плодът е бил в кисела, „блатиста“ среда, която е изсъхнала по време на балсамирането на майката. В процеса на мумификация починалата жена е била покрита с естествено срещащия се в Египет натрий, за да изсуши тялото", разказват учените.

Те оприличават вътрешността на мумифицираната матка на блато заради киселинна среда, която много добре запазва човешките останки. Множество древни естествено запазени мумии са открити именно в блата и влажни зони по целия свят.

Археолози откриха изчезнал египетски “златен град” на 3500 години (снимки)

Същевремено киселинността частично е разложила костите на плода. Аналогичен е процесът, според учените, когато яйчена черупка бъде поставена в тенджера с киселина.

Откриха "консервирано бебе" в първата по рода си бременна египетска мумия

Учени пресъздадоха гласа на египетски жрец, умрял преди 3000 години (видео и снимки)

Поради липсата на кости, изследователите отбелязват, че фетусите в мумиите не се визуализиртат ясно на рентгенови изображения. Това означава, че може да има повече мумии на бременни жени в други музейни колекции.

Откриха "консервирано бебе" в първата по рода си бременна египетска мумия

Източник: 9gag

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.