Сигнализирай!

Не може да се паркира върху всеки тротоар, постанови Върховният съд

Gospodari.com
Gospodari.com
27.01.2022 г.
31
0

Не може да се паркира върху всеки тротоар, постанови Върховният съд.

Разпоредбата от Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата, която позволява да се паркира на всеки тротоар и при отстояние само от 1.5 м, е загубила сила. Това постановява състав на Върховния административен съд (ВАС) по дело на мъж от Бургас, пише Дневник по данни на news.lex.bg.

Делото е с искане да се отмени текст за паркирането върху тротоар. Като причината е, че има разминаване между разпоредбата в правилника и закона за движение по пътищата. Според първия документ може да се паркира върху всеки тротоар. А според закона - само на определени места. Между двата документа има още едно разминаване - за мястото, което трябва да остане за пешеходците, след като колата паркира на тротоара. Според закона то трябва да е поне 2 метра, а според подзаконовия акт - 1.5 м.

Най-шокиращите развръзки след опити за паркиране (видео)

Не може да се паркира върху всеки тротоар, постанови Върховният съд

Върховните съдии приемат, че няма нужда да се отменя текста от правила, защото той е загубил сила след измененията в закона за движението по пътищата от 2002 г. и 2007 г. и вече не действа.

Тримата върховни съдии подчертават, че изгубилият сила подзаконов нормативен акт е равнозначен на отменен акт. Те приемат, че разпоредбата вече не може да се прилага и не е действащо право. Съдът уточнява, че в такива случаи по изключение отделни разпоредби може да продължат да действат. Това обаче важи само за тези, които не противоречат на новия закон.

Не може да се паркира върху всеки тротоар, постанови Върховният съд

Източник: Дневник

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.