Сигнализирай!

Заплашват със съд министъра на културата на Египет заради филм на Netflix

Gospodari.com
Gospodari.com
27.01.2022 г.
17
0

Заплашват със съд министъра на културата на Египет заради филм на Netflix, пише Dir.bg.

Първият оригинален арабски филм на стрийминг платформата Netflix - "Перфектни непознати", не само бързо се превърна в най-гледаното заглавие в голяма част от региона, но стана и една от най-горещите теми в социалните мрежи.

В Египет адвокат заведе дело срещу министъра на културата, а депутат поиска да бъде обсъдена пълната забрана на Netflix.

Обвиненията са, че лентата е насочена срещу традиционните ценности и морал.

Наред с това продукцията и екипът получиха и множество възторжени отзиви. Синдикатът на актьорите в Египет излезе с позиция в защита на творческата свобода.

Премиерата на филма с участието на една от най-обичаните египетски звезди Мона Заки, йорданеца Ейад Насар, ливанката Надин Лабаки и други арабски актьори беше на 20 януари т.г.

Мъж след години на прикриване обявява хомосексуалността си. Нещастна съпруга търси удовлетворение в размяната на съобщения с непознати мъже, разговор на баща с дъщеря му за първия ѝ полов акт. Това са част сюжетните линии, които предизвикаха гневни реакции. Завръзката във филма е решението на седмина приятели да играят на игра. Правилото ѝ е всеки да остави телефона си на масата и да сподели с останалите всички обаждания и съобщения.

Това всъщност е едно от най-интерпретираните филмови произведения в световното кино, предава БТА. Арабският "Перфектни непознати" е римейк на италианския филм със същото заглавие, чийто режисьор е Паоло Дженовезе.

Оригиналната версия беше наградена на Международния филмов фестивал в Кайро през 2016 година, но пет години по-късно неговият римейк разбуни духовете.

Заради сцена, в която сваля бельото си, макар и под роклята, Мона Заки стана мишена на порой от нападки и обиди.

Депутатът Мостафа Бакри обвини продукцията, че е насочена срещу семейните ценности в Египет, като изтъкна обрисуването на персонаж с хомосексуална ориентация, както и открития разговор за секс между баща и дъщеря. В телевизионно интервю той призова случаят да бъде обсъден в парламента и заяви, че Netflix трябва да бъде забранен.

Заплашват със съд министъра на културата на Египет заради филм на Netflix

Netflix пуска първите си игри

Адвокатът Айман Махфуз изпрати искане до министърката на културата Инас Абдел Дайем да забрани филма. Той заплаши в противен случай да заведе дело срещу министерството.

Синдикатът на актьорите в Египет от своя страна излезе с позиция в защита на продукцията и екипа ѝ. Председателят му Ашраф Заки заяви, че "синдикатът поддържа основни принципи. Най-важните от тях са: запазване на свободата на творчеството в гражданската държава, която вярва в свободата като ключова част от съзнанието на египетските артисти".

"Хомосексуалността не е незаконна в Египет, но често е заклеймявана. Теми за хомосексуалността са присъствали в египетски филми и преди. Но почти винаги са били под прикритието на хумор или намеци", пише сайтът "Egyptian Streets". Поддръжниците на арабския римейк смятат, че той популяризира равенството, от което има нужда в региона, отбелязва онлайн изданието.

Един от най-авторитетните египетски вестници "Al-Ahram" посвети обширна статия на полемиката около "Перфектни непознати".

"Нищо от съдържанието не е особено ново или шокиращо за египетската публика. Във филма няма голота, интимност, или каквото и да е обидно за някого. Има момент, в който Мериам (героинята на Мона Заки) сваля бельото си. Но това се случва предимно извън екрана и е оправдано от драматургична гледна точка. Изглежда, че съдържанието на филма мобилизира консерваторите и фанатиците срещу себе си и участващите звезди", пише в нея.

Забелязва се увеличаване на атаките срещу египетското изкуство и артисти, предава още "Al-Ahram". "Дали това се случва, защото продукциите, без да се страхуват, разглеждат теми табу. Или защото ислямистите и техните симпатизанти, които вече не са част от политическия процес - са се върнали към практиката си отпреди 2011 година да атакуват изкуството и да пречат на правителството? Или потребителите на социалните медии в Египет са станали по-фанатични? Всяка от тези причини сама по себе си е плашеща", посочва вестникът.

Междувременно всекидневникът "Al-Masry Al-Youm" съобщи за намерението на Netflix да продуцира нови арабски филми след широкия отзвук, предизвикан от "Перфектни непознати".

Заплашват със съд министъра на културата на Египет заради филм на Netflix

Източник: Dir.bg

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.