Сигнализирай!

Български бизнесмен построи подземна империя, изцяло независима от енергото (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
30.01.2022 г.
101
0

Димитър Димитров е първият българин, постигнал 100% независимост от енергото. Собственикът на IT компания е построил подземен град за 200 души, които могат да живеят извън системата, но свързани със света цяла година. Това място се пази в пълна тайна, екип на bTV обаче беше допуснат до мястото.

Съоръжението не е подводница, а тръба дълбоко под земята

Мястото се намира високо в планината, в провинцията, на километри от София. В оранжерията са засадени всякакви плодове и зеленчуци.

Български бизнесмен построи подземна империя, изцяло независима от енергото
снимка бтв

На площ от 160 квадрата всичко се захранва с помощта на соларни панели - фотоволтаични. Те произвеждат електричество и вакуумно тръбни, които генерират топлина. Това съоръжение осигурява на целия бизнес пълна независимост от енергото.

„Целенасочено под пода няма термоизолация и през лятото ние сме подгрели съоръжението, и два метра скална маса под него до много висока температура“, обяснява Димитров.

Стопанството само произвежда не само тока, но и храната, която е нужна за изхранване на служителите. „Ние разполагаме с продоволствия, които са достатъчни за една година. Ние отглеждаме всякакви зеленчуци и плодове. А също и разполагаме с консервирани храни в количество за 50 семейства за една година“, обяснява Димитров.

Защо бизнесменът толкова държи на сигурността?

Според него късметът да не сме преживявали мащабни природни катаклизми през последните 150-200 години не е безкраен.

Български бизнесмен построи подземна империя, изцяло независима от енергото
снимка бтв

„1816 г. е известна в историята като годината без лято. В тези райони е валял сняг, не е имало реколта, това е довело до масов глад и тези райони пазят история за това събитие и са взели съответните мерки. Аз не желая да съм зависим от доставки, от производители в чужбина от, ако щете, международното положение, а това в момента е много актуално. Енергията, необходима за да отгледаме разсада, който сме посадили сега, се намира тук, под краката ни, тя в момента се намира тук и е сигурна, а не се намира в земните ядра на Русия“, казва Димитров.

Още добри каузи

Бизнесменът е и основен спонсор на 19-годишната Зара Ръдърфорд, която официално подобри рекорда за най-млада жена, изпълнила самостоятелна самолетна обиколка около света. Пътуването ѝ нямаше да е възможно без неговата помощ.

19-годишната Зара Ръдърфорд стана най-младата жена, обиколила сама света със самолет (видео и снимки)

Преди година той също даряваше картофи на нуждаещи се, а днес производството им върви с пълна сила, служителите му знаят, че ядат чиста, екологична храна.

Живот извън системата: бизнесмен построи подземна империя, независима от енергото

Източник: bTV

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.